SD och alliansen hatar DÖ – håller den ändå?

Ett av morgonens många frukostseminarier var Novus och Reformklubbens ”Vem tar vem – svensk politik under DÖ”. Mer och mindre färska opinionssiffror från Novus Torbjörn Sjöström varvades med debatt mellan Aftonbladets Anders Lindberg och Göteborgs-Postens Alice Teodorescu.

Vem tar vem - svensk politik under DÖ

Vem tar vem – svensk politik under DÖ

Sjöström konstaterade att de två stora förändringarna i den svenska opinionen sen valet i höstas är Socialdemokraternas nedgång och Sverigedemokraternas uppgång, samt visade med färgglada grafer och staplar vad svenska väljare anser om sig själva, partierna och decemberöverenskommelsen.

Det stora samtalsämnet på scen var Sverigedemokraterna och huruvida decemberöverenskommelsen var det bästa sättet att hantera dem eller ej. Det kan tyckas paradoxalt då både Lindberg och Teodorescu föreföll vara överens om att för mycket uppmärksamhet ägnas åt just dem. Teodorescu menade dock att en konsekvens av decemberöverenskommelsen är att strålkastarljuset riktas mot Sverigedemokraterna, medan Lindberg ansåg att den möjliggör för politiken att fokusera på annat.

Sverigedemokraternas väljare är enligt Novus (föga förvånande) de som är mest missnöjda med överenskommelsen. Även alliansväljarna är dock överlag besvikna på överenskommelsen, drygt hälften är av uppfattningen att det var ett misstag av de borgerliga partierna att ingå den. En stor majoritet av de rödgröna anser (återigen föga förvånande) att överenskommelsen är bra.

Ett intressant stycke statistik som presenterades av Sjöström var respektive partis väljares uppfattning av sig själva på höger-vänsterskalan, kontra samtliga väljares uppfattning av samtliga partiers position på samma skala. Det visar sig att Vänsterpartiets väljare anser sig vara ungefär så vänster som övriga väljare tycker att partiet är. För samtliga övriga partier gäller dock att partiets väljare ser sig själva som mer vänster än vad samtliga väljare tycker att partiet är. Många moderatväljare uppfattar exempelvis sig själva som ”klart till höger” i svensk politik, men inte tillnärmelsevis så många som anser att partiet är ”klart till höger”.

Avslutningsvis fick både Lindberg och Teodorescu berätta vad de tror om framtiden för decemberöverenskommelsen. Lindberg menade att den kommer ”hålla över nästa val”. Om de rödgröna skulle vinna nästa val skulle det leda till en svår inomborgerlig debatt och hur den i så fall skulle sluta hade han svårt att sia om. Om däremot alliansen vinner är han övertygad om att de respekterar överenskommelsen. Anledningen menade han är att träffade politiska överenskommelser historiskt hålls, samt, mer skämtsamt att ”de är goda och snälla människor.”

Teodorescu var däremot mindre övertygad om de rödgrönas goda uppsåt vid ett eventuellt valnederlag för de rödgröna 2018. Hon förutspådde istället att decemberöverenskommelsen spricker strax före alternativt strax efter nästa val, oberoende av valets utgång. Hon menade att överenskommelsen är orimlig, varför alliansen inte skulle orka respektera den i mer än en mandatperiod. Vad gäller de rödgröna var hennes inställning till deras ära och heder helt enkelt mindre optimistisk än Lindbergs.