Almedalen i siffror

Den mest populära frågan i Almedalen tenderar att vara om vi nått peak ännu eller ej. Olika bedömare ger olika besked. Men om man ser på reda fakta och siffror kan vi konstatera att Almedalen är större än någonsin.

Foto: Almedalsveckan

Foto: Almedalsveckan

Vi ska också komma ihåg att förra året var exceptionellt, supervalår som det var. Med det som bakgrund kan vi med fog konstatera att Almedalen växer så det knakar.

Förra året fanns 3513 anmälda evenemang. I år är antalet något lägre. 36 seminarier har fallit bort och i år landar vi på 3474 anmälda evenemang. Almedalsveckan slår också rekord i antalet evenemangsarrangörer som i år är hela 1635 stycken. Av evenemangen arrangeras över 50 % av företag (380 stycken) och intresseorganisationer (462 stycken).

Det populäraste ämnet att diskutera i Almedalen i år tycks vara vård- och omsorg. Det temat dominerar ämnesrubrikerna i årets Almedalsguide. Den som är mest intresserad av besöksnäringen är däremot sämre lottad men hinner förhoppningsvis gå på samtliga av de 15 seminarier som arrangeras på det temat.

Den dag då vi alla kommer att få mest motion av att springa upp och ner i Visbys kullerstensbackar är tisdagen. Då finns så mycket som 909 olika evenemang att välja på. Det gäller helt enkelt att ha sina prioriteringar klara för sig.

Det är ju som bekant politikertätt under Almedalsveckan. Av de politiker som kommer hit är bostadsminister Mehmet Kaplan, närings- och innovationsminister Mikael Damberg och infrastrukturminister Anna Johansson de mest upptagna. De ska delta i 25 evenemang vardera under årets Almedalsvecka. Mest ledighet ser det ut att bli för försvarsminister Peter Hultqvist och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som inte deltar i mer än 5 evenemang vardera.