Fackförbundets seminarier saknar kollektivavtal

Att arbetsgivare ska ha kollektivavtal har historiskt varit och är fortfarande en av den svenska fackföreningsrörelsens viktigaste käpphästar. Lärarförbundets förhandlingschef Martin Åström menar till exempel på förbundets hemsida att:

Kollektivavtal är grunden för villkoren på arbetsmarknaden. De reglerar både dina villkor och den lön du får. Samtidigt anger de vilket inflytande du har på arbetsplatsen – du får alltså en rimligare chans att bli rättvist behandlad.

Av Lärarförbundet sammanfattas det som att ”Utan kollektivavtal skulle arbetstagare ha en mycket svagare ställning.”

Därför väckte det uppmärksamhet när Lärarförbundets lokalavdelning i Mönsterås i vintras valde att hålla sitt julbord på den enda lokala restaurangen utan kollektivavtal. Incidenten ledde till kritik från Hotell- och Restaurangfacket, som delar Lärarförbundets syn på vikten av kollektivavtal.

Så här dagarna inför Almedalsveckan förefaller det som att Lärarförbundet inte lärt av misstaget i vintras. Under Almedalsveckan är det emellertid ingen lokalavdelning som anordnar medlemsmiddag utan kollektivavtal. Denna gång är det förbundet på riksnivå som två gånger om bjuder in till seminarium på Vinäger, en restaurang på Hästgatan i Visby som saknar kollektivavtal. Restaurangen finns inte med på Hotell- och Restaurangfackets lista över restauranger med ”schysta villkor”.

För att vara helt säkra har vi varit i kontakt med Hotell- och Restaurangfacket som bekräftar att kollektivavtal saknas på restaurangen. Vi frågade dem också om hur de ser på Lärarförbundets agerande:
- Företaget som Lärarförbundet valt att lägga sina seminarier hos är inte avtalsbundet. Vi tycker det är väldigt märkligt att en facklig organisation väljer att lägga sina seminarier på platser utan kollektivavtal, att de inte har som krav att det ska råda garanterat schysta villkor, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare på HRF.

Hon poängterar också att fackförbundet gjort väldigt mycket för att upplysa både fackliga kollegor och allmänheten om vilka ställen som har kollektivavtal och hur viktigt det är att välja sådana ställen.

Lärarförbundet meddelar att de tycker att situationen är olycklig och att de vid ägarbytet 2012 borde ha kontrollerat att den nya ägaren hade kollektivavtal.
- Vi har varit på Vinäger i många år och den tidigare ägaren hade kollektivavtal, vilket för oss är en förutsättning för samarbete. Det är bra att vi nu uppmärksammats på situationen och vi tar med oss denna information till nästa år för val av lokal till våra arrangemang, säger Jenny Engdahl Westbratt, opinionschef på Lärarförbundet.