Mingelguide – Så här minglar du smartast i Almedalen

Nybörjare som veteran. Oavsett om du har varit politikens motsvarighet till festival förut så kommer du att behöva mingla. För den osäkre, här kommer Makthavares stora mingelguide!

Ha ett tydligt mål!

Varför är du där? Är du där för att gå på seminarier, moderera, träffa nya kontakter, företräda ditt företag? Att göra allting är en fin ambition, men håller sällan. Att massanmäla dig till alla mingel som finns med på Makthavares mingellista är inte hållbart. Du blir endast stressad och tappar fokus. Fundera istället på varför du är på plats i Almedalen och utgå från det när du väljer mingel att gå på. Välj med omsorg! Arbetar du inom teknik vill du inte mingla med skolfolk. Gör en priolista på vilka saker som är viktiga när du är där. Är du riktigt ambitiös – gör en lista över mål.

Ställ frågor

Det bästa sättet att få någon att prata är att fråga om denna någon. Det bör dock göras med stor diskretion, eftersom du inte vill utsätta dem för ett korsförhör. Ställ enkla frågor om sysselsättning i Almedalen, härkomst och politikerveckan i allmänhet, så kommer samtalet att flyta prickfritt. Vi är alla där för att prata med okända människor!

Le – om ingen berättar en sorglig historia

Det enklaste sättet att ge folk ett bra intryck är att förmedla att du är trevlig, och vad förmedlar inte trevlighet om inte ett strålande leende. Det är enkel psykologi; ler du kommer du att inbilla dig själv att du är en gemytlig person, och om du tror på dig själv kommer andra ha lättare att göra det. Dessutom vill ingen starta en konversation med någon som tjurar.

Var lagom personlig

Ingen vill höra om att du ”är en vanlig person som väl inte är något särskilt ändå” eller för den delen diskutera vädret. Folk besöker Almedalen för att skaffa kontakter, inte för att höra precis samma smörja som de hör vareviga dag på hemmaplan. Var unik. Välj ut ett karaktärsdrag eller något intressant projekt som får utgöra ditt varumärke under veckan. Kom dock ihåg att vara lagom öppen och inte fläka ut hela ditt privatliv i konversationens andra mening.

Mingelmat är inte middag

Om arrangören serverar mat, ta då mat och dryck med måtta. Mingelmat är ingen ersättning för middag och du bör respektera att så många som möjligt vill smaka av det förhoppningsvis goda tilltugget. Drick även med måtta. Ett eller två glas rosévin räcker. Ska du supa skallen av dig får du göra det hemma eller på MUF:s fest på Kharma.

Respektera arrangörerna

Om du inte står på listan ska du inte tjata dig in. Det är arrangörerna som bestämmer över det mingel som de arrangerar och inbjudningslistan har du ingen makt över. Var trevlig emot servitörerna och glöm inte att både hälsa på arrangören och tacka för minglet. Du vill ju bli inbjuden igen!

Sitt inte tyst. Sitt inte alls.

Något av det enskilt värsta du kan göra på ett mingel är att sätta dig ner och vänta på att något ska hända. Ingen kommer komma fram till en surmulen typ som sitter butter och tyst i ett hörn. Omfamna minglets själva huvudsyfte: Prata med folk. Rör dig runt över hela mingelytan. Knyt kontakter.

Klä dig propert!

Innan minglet bör du helst ha hunnit byta om. Nybörjaren bör notera att Visby både är backigt och består av kullersten och under veckan kommer du gå ett antal kilometer varje dagar. Lämna därför klackarna hemma! Dessutom: Män bär INTE shorts, om mannen ifråga inte är Alexander Bard.

Behandla alla som du själv…

Alla har vi varit i den där situationen, när man står i utkanten av en samtalscirkel och längtar livet ur sig för att få komma in i samtalet. När du plötsligt är den som står på andra sidan och håller hov inför cirkeln, se till att fånga upp den som står där med trängtande blick och fråga vem den är, vad den gör i Almedalen och varför den besöker just detta mingel. Behandla din nästa som du själv vill bli behandlad.

Minglandet avslutas inte efter Almedalen

Ha alltid med dig visitkort, för en proffsig minglare följer upp de kontakter som hen har träffat i Almedalen. Mailadress och telefonnummer räcker inte här!

Ha med en kompis. Och använd hen.

Den mest användbara accessoaren du kan ha på ett mingel är en god vän. Vännen kan koppla ihop dig med folk, peka ut var toaletten ligger och framförallt utgöra samtalsstöd om du inte lyckas få kontakt med någon annan på minglet. En god vän är det enda du behöver för att ha en garanterat fantastisk kväll.

Jessica Schedvin och Sars Graner Tyllman