SD kallade flyktingar för ”skäggbarn”

Dimman har knappt lagt sig efter slaget om Sverigedemokraterna där förbundsledningen i ungdomsförbundet SDU uteslöts. Kommentatorerna har varit oeniga om huruvida det handlat om maktkamp eller om att partiet tar sin nolltollerans mot rasism på allvar.

För några dagar sedan publicerade Sverigedemokraternas lokalavdelning i Gnesta ett kollage på sin officiella Facebooksida. Kollaget föreställer dels en bild på ministrarna Gustav Fridolin, Alice Bah Kuhnke, Stefan Löfven, Mikael Damberg och Åsa Romson och dels en äldre kvinna som gräver i en papperskorg. Till bilden har någon lagt följande text: ”Nej du kärring, vi lägger skattepengarna på ensamkommande skäggbarn”. Det ligger väldigt nära till hands att anta att ordet ”skäggbarn” används som en nedsättande benämning av ensamkommande flyktingbarn.

image

Frågan är hur Sverigedemokraterna själva ser på att man kallar ensamkommande flyktingbarn för ”skäggbarn”? Hur rimmar det med den nolltolerans mot rasism som partiet deklarerat att de står för?

Något senare togs bilden ner från SD Gnestas Facebooksida. Den ersattes med texten: ”Vår ordförande Lars ber de personer som eventuellt har uppfattat den tidigare bilden som nedlåtande mot sina idoler om ursäkt. Vi vill dock ta tillfället i akt att samtidigt påminna om att en bild säger mer än tusen ord.”

Den Lars som åsyftas är Lars Allstadius. Han är ordförande för Sverigedemokraterna i Gnesta. Allstadius är ersättare i kommunfullmäktige i Gnesta.

Makthavare.se ringde upp Henrik Vinge, pressansvarig på Sverigedemokraterna för att ställa några frågor om partiets lokalförenings agerande i sociala medier.

Hur ser du på att er lokalförening i Gnesta kallar ensamkommande flyktingbarn för ”skäggbarn”?

- Jag tycker att det är ett otrevligt sätt att uttrycka sig på. Jag talat med den som lade upp bilden och han verkade förstå att det var olämpligt. Det var onödigt helt enkelt.

Är det ett rasistiskt sätt att uttrycka sig om ensamkommande flyktingbarn?

- Det vet jag faktiskt inte, om det är rasistiskt. Sen beror det ju på kontexten också. Men det är onödigt i alla fall.

När det här Facebook-inlägget togs bort lade Sverigedemokraterna istället upp ett inlägg där man bad om ursäkt men konstaterade att en bild säger mer än tusen ord. Vad tycker du om den kommentaren?

- Jag förstår faktiskt inte vad de menar men det är ju ett välkänt uttryck.

Är det förenligt med ett medlemskap i Sverigedemokraterna att uttrycka sig på det här sättet?

- Jag tycker det är otrevligt, jag har pratat med honom och han höll med. Jag tycker inte det finns någon anledning att gå vidare med det här efter det. Inlägget är ju borttaget nu.

Har ni vidtagit några åtgärder gällande den här händelsen?

- Inte mer än att vi har pratat med den som lade upp inlägget.

Makthavare.se har sökt Lars Allstadius för en kommentar men utan att lyckas.