Expressen avslöjade redan avslöjat hjältemod

2009 räddade Carl Bildt tillsammans med det dåvarande FN-sändebudet i Afghanistan, Kai Eide, den dödsdömda journalisten och studenten Sayed Pervez Kambaksh. Med formuleringar som ”Expressen kan avslöja” publicerade idag Expressen ett avslöjande om detta.
image

Det finns bara ett problem med avslöjandet. Detta är redan känt. En artikel om detta har redan publicerats av den norska tidningen Dagbladet, för sex år sedan.

Det var den 16:e december 2009 som Dagbladet publicerade en artikel med rubriken ”Brakte dødsdømt i frihet”. Artikeln var skriven av journalisterna Line Fransson och Tore Gjerstad och fokuserade mestadels på Kai Eides insats men tog också upp Carl Bildts inblandning. Artikeln i Expressen är skriven av deras politiska stjärnreporter Niklas Svensson. Vi har lyckats få tag i Svensson för en kommentar.

Uppdatering: Hej Niklas. Skulle vilja få en kommentar till uppgiften att ditt avslöjande i Expressen idag avslöjades redan 2009 i Dagbladet i Norge.

Carl Bildt bekräftade historien i dag och uttalade sig för första gången i Expressens artikel – vilket de flesta medier i Sverige, Norge och Danmark i dag noterat. Jag är glad för att Expressen creddats för detta. Det är min kommentar.

Uppdatering: Expressen pudlar.

2317d24e92eca6f7308002e3031346a5