Borgerliga väljare rasar mot Decemberöverenskommelsen

I lördags lät regeringen meddela att de nått en överenskommelse med alliansen och att det aviserade extra valet i mars nästa år inte kommer utlysas. På en presskonferens där inte mindre än fem partiledare och två språkrör medverkade, presenterades innehållet i överenskommelsen.

I korthet går överenskommelsen, som givits namnet Decemberöverenskommelsen, ut på att den största ”tänkbara” partikonstellationen i riksdagen ska få bilda regering, att oppositionen ska släppa fram regeringens budget samt att nuvarande regering ska föra samtal med alliansen om tre viktiga politikområden.

Sverige har en tradition av att samarbeta över blockgränserna. Decemberöverenskommelsen är på en och samma gång både en fortsättning av och ett brott med denna tradition. En fortsättning av den i bemärkelsen att den i sig själv är en blocköverskridande överenskommelse. Ett brott med den i så måtto att överenskommelsens kärna är att sakpolitiska överenskommelser inte ska behövas – en minoritetsregering ska inte behöva komma överens med oppositionen för att samla en majoritet för sin politik i riksdagen.

I praktiken lovar allianspartierna således att under de kommande tre åren passivt stödja en socialdemokratisk och miljöpartistisk budget, framförhandlad ihop med Vänsterpartiet. Partierna har gjort sitt bästa för att lyfta vikten av att Sverige går att regera har många borgerliga sympatisörer reagerat kraftigt på detta. Samma dag som överenskommelsen presenterades lade Moderaterna upp två länkar om den på sin Facebooksida. Tillsammans har länkarna fått över 6 000 kommentarer, nästan alla är kritiska.

”Aldrig mer moderaterna. Aldrig mer alliansen.”, skriver en besviken moderatsympatisör. ”Min röst har Ni tappat för alltid”, skriver en annan. Ytterligare en konstaterar att en röst på Moderaterna blev en röst på Miljöpartiet, och uppmanar dem att ”fara åt helvete”.

Än värre storm blev det när sidans administratörer började gallra bland kommentarerna och radera de mest kritiska. En person skriver: ”Jag hoppas alla inser att flera hundra inlägg nyss raderats härifrån. Dags för svensken att ge sig ut på gatan.” En annan upprörd kommentar lyder: ”Va är det för ”Rikspucko” som trycker på radera knappen, ni borde vara mer professionella än så, när era egna väljare vädrar åsikter. Stoppa huvudet i sanden och trycka på Delete, stärker inte er sköra position som ni befinner er i efter Decemberövertrampet !!”

Mönstret går igen på de andra borgerliga partiernas Facebooksidor. På Folkpartiets sidor skriver en folkpartimedlem: ”Ledsen att säga det men detta är det värsta angreppet mot demokrati i mannaminne, det är alltid fel när en liten maktelit vill klamra sig fast vid poster som inte är folkvalda utan givna av tekniska finter och taskspeleri.”, och någon kommenterar cyniskt att ”87% av Sveriges befolkning röstade alltså på S och resten på SD.” På Kristdemokraternas Facebooksida konstaterar en väljare uppgivet: ”Jag har hela mitt liv sympatiserar med KD, men efter detta svek vet jag varken ut eller in. Vart finns ryggraden och ärligheten? Mitt parti kan inte gå vänsterns ärenden.”

Kommentarerna på Centerpartiets Facebooksida håller ett mer modest tonläge, men att de flesta kommentarer är kritiska råder ändock ingen tvekan om. Partiet får emellertid beröm för att de diskuterar och bemöter kritiken, istället för att ignorera eller radera den.