Makthavares julkalender: lucka 17

2014 har varit ett händelserikt politiskt år. Varje dag i december resumerar Makthavare året med att öppna en ny lucka till någon av supervalårets viktigaste, roligaste, knäppaste eller mest betydelsefulla händelser.

Vi har sett några kontroversiella uttalanden under valrörelsen. Ett av dem var när Ali Esbati kallade dem som jobbar genom RUT-avdrag för ”tjänstefolk” och fick centerpartisten Martin Ådahl att gå i taket. Den händelsen döljer sig bakom lucka 15 i vår julkalender. En annan sådan händelse var när utbildningsminister Jan Björklund kallade kommunala skolpolitiker för ”amatörer”.

Det är sedan tidigare allmänt känt att Folkpartiet vill att skolan ska återförstatligas. Argumenten handlar om enhetlighet och bättre kontroll. Men tidigare har folkpartiledaren inte talat lika tydligt ur skägget som han gjorde under SVT:s partiledarutfrågning. ”Skolan har lämnats över till amatörer. Amatörer styr skolan i 290 kommuner”, sade Björklund i utfrågningen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Inte minst från socialdemokratiskt håll eftersom (S) var de som drev igenom kommunaliseringen av skolan på 1990-talet. – Hade jag misslyckats så kapitalt med mitt uppdrag som skolminister hade jag kanske också skyllt ifrån mig. Eller hade jag tänkt att jag behöver göra något annat än det jag hittills gjort, sade Anna Johansson, biträdande kommunalråd i Göteborg, till Aftonbladet.