Rekvisita som borde göra comeback i extravalet – hela listan

Ett val är fullt av rekvisita i debatter, tillbehör och attribut som hör en valrörelse till. Har rekvisitan tur kan den få ett eget Twitterkonto, den kan bli legendarisk och odödlig. När regeringens budget föll och extravalet utlystes fanns dubbla känslor bland politiskt aktiva, journalister och PR-människor. Vissa jublade, andra blev arga, vissa oroade sig för att få stämningen förstörd nu när julen klappar på, andra började genast knacka dörr. På Makthavare är vi mest taggade på att se kär gammal rekvisita i valrörelsen, oavsett om den viftas med framför näsan på en motståndare, rappas eller knuffats bort. Här är hela listan med rekvisita vi hoppas gör comeback i extravalet 2015.

1: Gustav Fridolins kolbit
Valets mest kända, hyllade och hånade rekvisita. Eftersom kol är ett grundämne och tar en himla tid att fixa kan vi förutsätta att detta var valets äldsta deltagare. Kolbiten förärades till och med ett eget Twitterkonto. Förhoppningarna om att få återse detta kära inslag i debatterna inför extravalet är höga.

2: Löfvens karate
Okej, det är väl egentligen Annie Lööfs rapport som är själva rekvisitan. Men karateknuffen är det vi minns sedan tidigare. Beskrivningar är överflödiga, men klippet är intressant. Det återstår att se hur fysisk valrörelsen inför extravalet blir.

http://youtu.be/KcX_Sgqkl2k

3: Gävlemoderaternas rap
Denna fantastiska vallåt som inte får glömmas bort, även om Moderaterna gärna ville att så skulle bli fallet. En mycket underhållande och poppis låt för alla där ute som känner att det är en bra grej att styra Sverige ”med höger hand”. Vi hoppas naturligtvis på en återlansering!

4: Pär Holmgren
Miljöpartiet är bäst på att ta med sig rekvisita. Vi minns alla den gröna tröjan. Men det slår ingalunda när Åsa Romson tog med sig levande rekvisita i form av meteorologen och SVT-kändisen Pär Holmgren. Ett kreativt grepp som vi hoppas återkommer, om och om igen.

5: Pallen
Är man kort i rocken är det självklart att man måste kompensera. En väldigt praktisk sådan är den klassiska pallen. Vår nuvarande statsminister Stefan Löfven kompenserade med en pall, skickligt maskerad i samma färg som golvet. Huruvida detta var SVT:s påfund eller ett drag från Löfvens stab för att höja honom till samma nivå som den reslige Fredrik Reinfeldt är i skrivandets stund oklart. Vi får säkert se några pallar även under extravalrörelsen.

6: Rosa glasögon
En kampanj som går ut på att piffa till andras affischer och därmed göra dem till sina egna. Kanske något vi också kommer få se igen. Om det denna gång kommer vara just Feministiskt Initiativs kampanj eller någon annans spelar mindre roll. Twitter kommer ändå att svämma över av indignation som samtidigt tjänar som aktiv reklam för partiet.

7: Valmanifestet
En klassiker. Vi behöver inte hoppas att det ska viftas med valmanifest i extravalet. Vi kan vara säkra på att så väl det som en och annan budget kommer få tjäna som rekvisita.