Därför är köp av programinformation svindyrt

Vi är många som genom åren svurit över hur opraktiskt det är att planera sin Almedalsvecka med hjälp av onlineprogrammet på almedalsveckan.info. Att söka efter intressanta evenemang där kan gå lite hur som helst. Som ett exempel ger en sökning efter evenemang som arrangeras av Miljöpartiet noll träffar, trots att partiet på sin hemsida listar ett flertal seminarier.

Möjligheterna att överblicka utbudet av seminarier och andra evenemang har blivit bättre på senare år. Framförallt genom lanseringen av Almedalsguiden som app, men också genom att publicera programmet som katalog istället för som tidning. Men visst hade det ändå varit trevligt om det gått att ladda ned hela programmet som exempelvis pdf- eller excelfil?

Den goda nyheten är att det går alldeles utmärkt att göra det! Den dåliga nyheten är att det kostar väldigt mycket pengar. Att ladda ned Almedalsprogrammet som csv- och/eller excelfil kostar 1 760 kronor exklusive moms. Att ladda ned programmet som xml-fil kostar ännu mer, 4 000 kronor exklusive moms.

Vi ringde upp Almedalsveckans kansli på Region Gotland och frågade hur det kan kosta så mycket pengar att köpa programinformation som exempelvis excelfil. Karin Lindvall, som är Almedalsveckans kontaktperson och koordinator förklarade att kostnaden man betalar motsvarar Region Gotlands kostnad för att administrera informationen. Region Gotland tjänar alltså inte några pengar på de här avgifterna.

Vi ifrågasatte detta och menade på att den kostnaden kan de väl bara ha en gång, när all information är sammanställd till en fil av något slag borde de kunna dela filen hur många gånger som helst. Enligt Lindvall är det emellertid inte riktigt så enkelt. Eftersom evenemang hela tiden läggs till och ställs in så måste de göra en ny fil för varje begäran, och därför måste de ta ut avgiften varje gång de gör en ny fil.

Detta måste man naturligtvis ha förståelse för. Icke desto mindre hade det varit enkelt för Region Gotland att lägga upp den senast producerade filen på hemsidan, tillgänglig för alla. Den som behöver ha pinfärsk programinformation kan få betala avgiften, och de som nöjer sig med information som är några dagar gammal – vilket torde innefatta de flesta – kan få hålla till godo med den senast gjorda filen. Detta skulle naturligtvis innebära att många människor ”åker snålskjuts” på dem som faktiskt begär ut filerna. Om målet är en så bra Almedalsvistelse som möjligt för så många som möjligt, skulle det emellertid kunna vara värt det.