Vi går mot en utveckling av Girlvilles, urbanisering och stadsutveckling

Årets Stadsminister Annelie Bjerkne från Skövde Kommunn

Årets Stadsminister Annelie Bjerkne från Skövde Kommunn

För fjärde året i rad arrangerades på tisdagen Forum för Stadsutveckling i Almedalen. Jag var där för att trendspana kring urbanisering, och för att ta reda på vem som skulle utses till Årets Stadsminister. Det är Fastighetsägarna, Svensk Handel, Svenska Stadskärnor och Centrumutvecklare.se som gemensamt ligger bakom arrangemanget som ska fungera som ett forum för samtal om stadsutveckling, urbanisering och näringsliv. Årets tema var ”Urbaniseringens fram- och baksida: Hur möter framtidens stad utmaningarna?” Idag, och sedan åtta år tillbaka, är det fler människor som bor i städer än som inte gör det. Och efter att jag har besökt ett antal seminarium om just stadsutveckling kan jag intyga att intresset är stort och de flesta seminarium har varit fullsatta av diskussionslystna besökare.

Invigningstalare på Forum för Stadsutveckling var Per Schlingmann som med den kommande boken Urban Express skriver om växande städer. Städer där konkurrensen är stenhård, men som också välkomnar alla. Fler och fler vill bo i städer vilket skapar nya utmaningar.

Schlingmann berättade om en värld i förändring. Från att ha bestått av nationer med vapen och konflikter går vi istället mot en värld där städer, kvinnor och mobiler får allt större betydelse. Framförallt kommer kvinnor att vara viktiga i framtidens städer, och redan nu kan man se att kvinnor har en starkare ställning och mer jämställda löner i städer än utanför. Schlingmann menade att vi helt enkelt går mot en utveckling av Girlvilles, städer där kvinnor vinner makt och inflytande.

En annan förändring vi kommer se är att de tidigare ismerna som präglat oss, som socialism, kommunism och kapitalism i framtiden byts ut mot andra ismer. Exempel på dessa är urbanism, innovationism och feminism, och det är dessa ismer som kommer att utveckla våra städer. Schlingmann passade även på att leverera en spaning om att framtidens städer har fler profilerade ”borgmästare”. Det vill säga kommunstyrelseordföranden som tar ansvar för sina städer och tar ett ordentligt grepp om stadsutvecklingen.

Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR, var också uppe på scen för att kommentera utvecklingen. Och precis som majoriteten, ja, kanske till och med alla i rummet, håller han med om att urbaniseringen fortsätter att vara en stark trend och att det är något som absolut måste bejakas. Behovet av en nationell stadspolitik kan inte lyftas tillräckligt många gånger. Han menar att en av utmaningarna i framtiden blir att se till att skapa attraktiva platser dit människor lockas för att leva och bo. Det är viktigt att våga ta ett ordentligt grepp om staden och att faktiskt satsa pengar på stadsutveckling och inte, som många kommuner gör idag, lägga alla pengar på turism.

Avslutningsvis utsågs Annelie Bjerkne, samhällsstrateg i Skövde kommun, till Årets Stadsminister. En utnämning som belönar en person som visat ett brinnande intresse för stadsutveckling.

Det är svårt att inte bli engagerad efter ett seminarium som detta. Alla ska vi bo någonstans, och även jag bor i en stad. Och visst älskar jag den. Men framförallt älskar jag de som ser till att min stad utvecklas och mår bra.