Gästartikel: Så kan Almedalsveckan inkludera fler

Foto: almedalsdrinken.se

Foto: almedalsdrinken.se

Malin Thorson är ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund. De har under ett par års tid arbetet med att skapa medvetenhet kring alkoholnormen som finns under Almedalsveckan och att främja alternativ till alkohol på mingel och seminarier. Idag skriver Malin en gästartikel på Makthavare om hur Almedalsveckans arrangörer kan göra så att fler känner sig välkomna.

Almedalsveckan är en av svensk politiks viktigaste arenor och det är därför viktigt att Almedalsveckan är öppen, välkomnande och inkluderande, men är det så idag?

Malin Thorson

Malin Thorson

Almedalsveckan är känd och uppskattad för sin avslappnade atmosfär och informella möten och samtal. Nästan lika stark är veckans koppling till alkohol och för många är Almedalen synonymt med rosémingel. Det är kanske inte förvånande. I Sverige finns en stark alkoholnorm som sätter likhetstecken mellan alkohol och festlig stämning. Det är en norm som är problematisk och inte minst under just Almedalsveckan.

Det som gör Almedalsveckan unikt är den stora öppenhet som arrangemanget präglas av. I teorin kan politiker, näringsliv, ideella organisationer, media och privatpersoner alla mötas och ta del av samtal, seminarier och mingel. Alkohol äventyrar denna öppenhet och riskerar att stänga människor ute. Jag som kommer från en ungdomsorganisation vet hur åldersgränser stänger ute unga och signalerar att de inte är välkomna i politiska samtal och sammanhang för att vuxna vill kunna dricka alkohol. Det finns också många som på grund av egna problem eller dåliga upplevelser kopplat till alkohol inte känner sig bekväma i alkoholtunga sammanhang. Alla som befunnit sig i krogvärlden vet också att alkohol, inte minst frikostigt tillgänglig, kan skapa en atmosfär som inte känns varken trygg eller inbjudande.

Det är därför inte konstigt att Almedalsveckan upplevt en alkoholfri trend. Fler och fler mingel väljer att erbjuda kvalitativa alkoholfria drycker och många väljer helt alkoholfritt. Det är något som jag är både glad och stolt över. Inom samarbetet Folkrörelser mot droger var UNF sommaren 2011 med och lanserade den alkoholfria Almedalsdrinken som snabbt blev en succé som hjälpt till att driva utvecklingen kring alkoholfritt framåt.

Men trots den alkoholfria trenden och de nackdelar som alkoholservering är förknippat med väljer många att hålla fast vid rosén och champagnen. Kanske för att man tror att alkohol förväntas eller bara av slentrian. Men om du tänkt servera alkohol på ett arrangemang i Almedalen är det bara att inse att ett fullgott alkoholfritt utbud är både enkelt och ett minimikrav för att ses om en god värd. Men varför inte utmana er själva ytterligare och fundera på vad som ert arrangemang inte skulle kunna uppnå utan alkohol? Vad skulle hända om ni skippade alkoholtraditionen i sommar?

Jag ser fram emot att diskutera detta, och mycket annat, med er under Almedalsveckan med ett glas alkoholfritt i handen.

Vill du veta mer om #almedalsdrinken eller kanske få hjälp att servera den på ert arrangemang? Gå in på www.almedalsdrinken.se


Malin Thorson, ordförande UNF