Alarmerande OECD-rapport – Utbildningsministern vill förstatliga skolan

Det är är en tung dag för utbildningsminister Jan Björklund. Idag slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att Skolinspektionens beslut att Lundsbergs skola ska stängas. På en presskonferens idag välkomnar utbildningsministern domen. Men den stora skolnyheten idag är ändå OECD-rapporten om lärarnas arbetssituation.

I Talis-mätningen för 2013 är resultatet återigen ett bakslag för Sverige. Landet befinner sig i bottenskiktet vad gäller hur lärare upplever sin arbetsmiljö och bara Frankrike och Slovakien har sämre siffror. I OECD:s rapport slås fast att snittet bland de länder som undersökts är att 31 procent av lärarna är nöjda med hur deras yrke värderas. Snittet dras upp av två länder som har exceptionellt höga siffror, nämligen Finland och Malaysia.

- Vi har sämre löneutveckling för lärare än för andra jämförbara grupper, säger Jan Björklund på en presskonferens idag.
Samtidigt ser utbildningsministern ett trendbrott i ansökningarna till lärarutbildningen. Jämfört med 2008 då antalet sökande var historiskt lågt, endast 13.555 studenter sökte lärarprogrammet så är siffran,idag, fem år senare, 22.727 sökande. Detta innebär en ökning med 6,7 procent.

Men OECD-rapporten visar betydligt fler negativa saker än positiva. Sverige har exempelvis den största andelen ogiltig frånvaro (skolk) i världen. Jan Björklund menar att den kraftfullaste åtgärden för att minska dem ogiltiga frånvaron är att den nu skrivs in i betyget. Mot denna åtgärd har bland annat Barnombudsmannen.

Vid presskonferensen idag sa Jan Björklund bland annat:
- Lärarna ska inte i så hög utsträckning lämna ansvaret till eleverna i projektarbeten. Ofta är det omogna pojkar som halkar efter. Det är ett metodskifte som krävs.
OECD-rapporten visar nämligen att lärarna själva upplever att de i större utsträckning blir handledare än lärare. Utbildningsministern underströk därför vikten av det han kallar katederundervisning, det vill säga lärarledd undervisning i klassrummet.

Den viktigaste slutsatsen av OECD-rapporten är enligt Jan Bjärklund att läraryrkets status måste höjas. Här hänvisar han till regeringens satsning på förstelärare.
- När Talis-undersökningen gjordes fanns noll förstelärare. I höst ska de finnas 14.000, säger han idag.
Björklund understryker att regeringens satsning på lärarlönerna genom förstelärarreformen är väldigt stor. Den innebär en löneökning med 5.000 kronor i månaden för den som antas som förstelärare.

Skulden till det anmärkningsvärt dåliga resultatet i OECD-rapporten lägger utbildningsministern kommunerna. Det handlar om dålig tillsyn, släpphänthet vid anställningar av lärare och mycket annat.
- Kommunerna har inte ställt krav på att skolorna anställer behöriga lärare, menar Björklund vid dagens presskonferens.

I Sveriges riksdag finns två partier som vill att skolan ska förstatligas igen, Vänsterpartiet och Folkpartiet. Även detta har utbildningsministern och Folkpartiledaren Jan Björklund passat på att lyfta upp idag. Han säger till SVT att han vill återförstatliga skolan om han får politiskt gehör för det.