Svenskarnas parti håller tal i Almedalen – kyrkan protesterar

Det nynazistiska Svenskarnas parti kommer i år öka sin närvaro under Almedalsveckan och lördagen innan kommer de hålla en upptakt genom tal. Detta rapporterar Ekot.

Det är inte första gången Svenskarnas parti närvarar i Visby. Förra året höll de uppmärksammade torgmöten tillsammans med Förbundet Nationell Ungdom. Detta ledde till stora protester och bland annat hotades förra socialdemokratiske partiledaren Mona Sahlin. I år ser det ut som om det blir en repris.

Polismyndigheten på Gotland uppger att Svenskarnas parti har fått tillstånd att hålla ett tal från scenen i Almedalsparken kvällen innan veckan börjar, alltså lördagen den 28:e juni.

Detta oroar bland annat Birgitta Ohlsson (fp) som kommenterar till Ekot.

Vi ser en trend i hela Europa, med ett både upptrappat nazistvåld, men också hur nazisterna går den parlamentariska banan igen. I valet 2010 blev Svenskarnas parti invalda i kommunfullmäktige i Grästorp, och det var första gången sedan 1940-talet vi hade nazister som var folkvalda i Sverige. Det är en vidrig politisk rörelse, som har förmörkat hela Europas historia.

Även Visby domkyrkoförsamling reagerar kraftigt och planerar att ringa i Visby Domkyrkas klockor under talet. Detta för att manifestera mångfald, gemenskap och öppenhet.

Det vi pratar om är att arrangera en picknick, sjunga, spela eller föreläsa. Det ska vara i all stillhet och vi inte ska stoppa någon ifrån att prata, säger en av initiativtagarna till Helagotland.se.

Även reaktionerna på Twitter har varit starka.

Vad som händer under lördagen återstår att se.