Många förändringar att vänta på CUF:s förbundsstämma

hannawageniusCenterpartiets ungdomsförbund (CUF) går till förbundsstämma i sommar. Tanken är att revidera tre program, ett landsbygdspolitiskt, ett näringslivspolitiskt och ett utrikespolitiskt. Medlemmarna har nu fått inkomma med sina motioner och dessa har besvarats av förbundsstyrelsen. Här kommer ett sammandrag av de mest kontroversiella förslagen i dessa handlingar.

När Centerpartiets programkommission för något år sedan presenterade sina förslag fanns ett antal kontroversiella förslag med. En spricka uppstod mellan parti och ungdomsförbund när Hanna Wagenius som ordförande för CUF inte backade från förslagen som bland annat rörde polygama äktenskap, något som i media beskrevs som ”månggifte”. Centerns ungdomsförbund har under det senaste året också gjort sig kända för sin hållning att cannabis bör legaliseras.

Legaliseringsförslaget har kritiserats såväl av moderpartiet som av andra ungdomsförbund till partierna i Alliansregeringen, främst Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU). Detta är också en av de frågor som nu ska slås fast. En motion med Alfred Askeljung i spetsen yrkar förbundsstyrelsen bifall till. Motionen föreslår att försäljning av cannabis ska regleras på samma sätt som alkoholförsäljning.

Bland motionerna på stämman finns motioner om bland annat avskaffat bolånetak, avskaffa den statliga lönegarantin, slopad gräns för aborträtt, kloning och genmodifiering av människor, förbud mot könsstympning, ursprungsmärkning av kött och 2 procent av BNP till försvaret.

I motionerna till årets kongress finns en del kontroversiella förslag. Bland annat en skrivning om äganderättens okränkbarhet där samme Alfred Askeljung får medhåll av en minoritet inom förbundsstyrelsen för att staten inte ska ha rätt att ta mark i anspråk för exempelvis vägbyggande.*

En av de mer kontroversiella frågorna är att CUF:s förbundsstyrelse yrkar bifall till en motion om att Sverige ska söka medlemskap i NATO. Därmed ansluter sig Centerpartiets Ungdomsförbund till den främst av Folkpartiet drivna linjen att Sverige bör gå med i försvarssamarbetet NATO.

En annan motion som förbundsstyrelsen också vidgår handlar om att på sikt avskaffa hela bidragsdelen av studielånet. Tanken är alltså att enbart den del som låntagaren är skyldig att betala tillbaka ska återstå. Detta vill CUF åstadkomma genom en gradvis förskjutning av proportionerna mellan lånedelen och bidragsdelen i studielånet. Målet är att helt avskaffa studiebidraget.

Under de motioner som handlar om människan finns en motion skriven av Felix Martinsson från Halland som förbundsstyrelsen yrkar bifall till. Motionen föreslår att organhandel ska legaliseras. Förbundsstyrelsen föreslår följande skrivning: ”CUF tycker att vuxna människor ska få ekonomisk kompensation för sina organ på en väl reglerad marknad där endast staten är uppköpare.” Fem personer i förbundets ledning reserverar sig mot förslaget om att CUF ska jobba för laglig organhandel och föreslår avslag på motionen.

Något som under lång tid varit en stridsfråga inom centerrörelsen är inställningen till monarkin. Centerstudenter har tidigare beslutat att förbundet ska verka för monarkins avskaffande. Samma sak föreslås CUF göra i en motion från bland andra Tobias Samuelsson, Uppsala och Felix Martinsson, Halland. Förbundsstyrelsen instämmer med motionärerna men fem ledamöter reserverar sig. Reservanterna vill avslå motionen.

De i förbundsstyrelsen som vill bifalla motionen motiverar det med följande verser.

hipp hipp hurra för kungens pung
vårt stolta rikes framtid och hopp
må dess rika säd
få spridas i vår värld
som gåva ifrån ovan till vår starka nation
hipp hipp hurra för kungens pung
som leder oss mot framtiden

Ett annat komiskt inslag från förbundsstyrelsen rör en motion från Gustav Åhlén från Gotland. Förbundsstyrelsen uppmanar CUF Storstockholm att ”bjuda Åhlén på en A-traktortur runt Lidingö” Precis som gällande alla andra motioner till CUF:s kongress vet vi först i sommar om det blir någon A-traktorsafari för Gustav Åhlén.

Hur dessa förslag mottas i år vet vi inte, men vi kan redan nu räkna ut att Centerungdomarna inte kommer få en tråkig kongress.

* Här fanns tidigare en text som innehöll ett faktafel. Vi ber omruskat för det och felet är nu åtgärdat.