Boende och lokaler äter upp halva budgeten i Almedalen

Detta visar en studie som Dagens Opinion har gjort tillsammans med Netigate. Årets Almedalsvecka beräknas innehålla fler än 2 500 officiella arrangemang och minst 24 000 besökare. Av de deltagande organisationernas budget går mer än hälften till mat boende och lokaler.

I genomsnitt satsar organisationerna mellan 50 000 och 100 000 kr på att synas under veckan. Boendet skapar problem för många.

Boendet under Almedalsveckan är ett stort problem för många organisationer, då det blivit betydligt dyrare på senare år, säger Lars Lindberg, marknadschef på Netigate via ett pressmeddelande.

b944fd4ddfc3c2ee1419e2967ce944fd

Rapporten kommer även fram till att nätverkandet är den största anledningen till varför man besöker Almedalsveckan. Partiledartalen är det som lockar mest och Stefan Löfvén är den person som flest vill skaka hand med. Det största farhågorna är risk för bråk, dåligt väder och trängsel.

Onsdag den 2 juli är den populäraste dagen att hålla arrangemang på, varpå tisdagen kommer på en andra plats. Sista söndagen är minst populär då bara 6 procent har något arrangemang.

f48f03d5f7d0981a833a5a7b9f588cfa

Rapporten berättar även att 29 procent av de tillfrågade organisationerna skickar en till fem deltagare till Visby. 25 procent skickar fler än 20 personer till Almedalen och de som skickar flest är politiska partier.

Dagens Opinion och Netigate spår att de mest tongivande under årets Almedalsveckan kommer bli Socialdemokraterna, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Även Svenskt Näringsliv, LO och Lärarförbundet kommer synas och påverka mycket.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.