Privatpersoner som sponsorer

Inför valåret har kreativiteten för valarbetet tagits till olika nivåer både bland kandidater och partier. Vi har läst att Feministiskt initiativ ska göra en valskiva där ett 50-tal svenska artister skall ha slutit upp för att sjunga de in till riksdagen. 

Vi har tidigare sett Carola som uppträdde på Kristdemokraternas kommun och landstingsdagar år 2008. Moneybrother som sjöng för Socialdemokraterna på Almedalen 2010 och listan fortsätter.

Men för personvalskampanjerna på icke-valbara platser har dem finansiella förutsättningarna utgjort ett hinder att driva egna kampanjer för väljarkryssar. Medan kandidater som hamnat på valbara platser med endast partiets interna och inte alltid demokratiska röstning processer så är det egentligen personvalet som står demokratins viktigaste förtroendeband, som är mellan den enskilde kandidaten och den enskilde väljaren.

Spfoia-header-1_image_full_width (1)

Sofia Arkestål, 24 år, står på Centerpartiets riksdagslista. Hon har sedan några veckor tillbaka dragit igång en unik insamling för sin valkampanj där hon är beroende av väljarkryssar.

Insamlingen sker genom FundedByMe. Ett svenskt kickstarter-alternativ liknar så kallad crowdfunding, som vänder sig till allmänheten för att finansiera en specifik produkt. På FundedByMe får inte givaren vara anonym vilket gör systemet lite transparent.

Makthavare har träffat Sofia för att fråga mer om kampanjen!

Tjänsten passar bra för personlighetskampanjer när de finansiella möjligheterna i partiet är begränsade, menar Sofia.

FundedByMe har hjälpt henne att nå personer utanför hennes nätverk som stöttar hennes politiska ändamål. En annan politiker som raskt följde efter Sofias exempel är ingen mindre än Fredrick Federley (C) som kandiderar till EU-valet.

Idag är det ungefär en vecka kvar på kampanjen och redan har jag fått in över 34500 kronor! Pengarna kommer användas till att driva valkampanjen i höst., berättar Sofia.

Sofia värmer upp inför valkampanjen genom att skriva vallåtar hon tänker spela in. Hon har en testgrupp hon övar sin valkampanj på, nyhetsbrev, ett valmanifest och så klart ett flertal sociala medier hon flitigt använder för att sprida sin och partiets politiska plattform.

På fritiden tycker Sofia om att spela RPG. Ett spel som går på att man går in i olika animerade karaktärer där Sofia väljer att spela hjälte som skall rädda världen.

Hennes politiska versioner sträcker sig lite över den partipolitiska och hon menar att folkets vilja och folkets makt är det centrala och hon tror på en decentraliserad maktpolitik. Hon understryker under samtalets gång att makten och mandatet ligger hos folket och att hon tror på den offentliga makten. Därför kommer hennes kampanj att handla mer om att närma folket till politiken än tvärtom.