Unga turkar skeptiska till valresultatet

ISTANBUL. Efter en knapp valseger vässar premiärminister Erdogan retoriken, pratar om Syrien och förbannar alla som försökt få honom att avgå mot folkets vilja. Men många är kritiska till resultatet och i Istanbul träffar jag många som är skeptiska till hur rösträkningen gått till, bland annat Ezgi som tror att AK-parti vill regera till varje pris.

Efter att Erdogan utropat valseger för sitt AKP har det framkommit allt fler oklarheter kring under vilka omständigheter valräkningen skett. I de viktigaste strategiska städerna Ankara och Istanbul sägs valsegern ha gått till AKP med 44,8 procent mot CHP:s 43,9 procent. Men elavbrott i ett flertal av landets vallokaler tvingade många att räkna röster i mörkret och på sociala media har bilder på brända röstsedlar i vallokalernas toaletter och nedgrävda röstsedlar spridits.

Olika medier visar olika resultat

Under själva valvakan var det inte lätt att förstå vilka siffror som stämde då det skiftade kraftigt beroende på vilken källa man valt att följa. Mycket av turkisk media är sponsrad av AK-Parti men Halk-TV (som tidigare varit sponsrat av CHP men nu sägs vara oberoende) var en av TV-kanalerna som visade CHP som vinnare, talade om strategiska el-avbrott och även tog upp dödsfallen på grund av sammandrabbningar mellan olika parti-sympatisörer vid vallokalerna.

”De vann för att de spelade fult”

Jag träffar Ezgi Kaya i Şişli, en 21-åring från Bursa som studerat grafisk design i Istanbul sedan tre år tillbaka. Hon är en av dem som tycker röstningen gått orättvist till. ”Alla förväntade sig att CHP skulle vinna i storstäderna och nu har vi hört så mycket om tricken AK-parti tog till för att vinna. Till exempel röstade företrädare för oppositionen på sig själv i Ankara men när rösterna från samma vallokal räknades fanns inte en enda röst på CHP”, säger hon.

Ezgi vill påpeka att hon vet att många gillar AK-parti och förmodligen röstat på dem. ”Men de vann valet för att de spelade fult, de känner ju att de måste vinna och de gör allt för att få det att verka som att de vunnit demokratiskt.”

Ezgi är en av del av den unga befolkningen i Turkiet som tror att just ungdomarna i landet kommer säga ifrån när förbuden och polisvåldet går för långt. ”Vi är medvetna om vad som händer och vi vet hur man använder sociala medier, landet är kanske splittrat men genom sociala medier kan vi enas.”
Hon kommenterar också vad som händer vid gränsen till Syrien just nu och tycker att ingen turkisk media rapporterar om det för att ingen tar det på allvar.

”Syrien är i krig med oss”

I sitt segertal pratade Erdogan om de turkiska gränserna som nu måste skyddas. När Youtube stängdes ner förra veckan var det precis efter att ett klipp där Davutoğlu, chef över MiT (den nationella säkerhetsorganisationen) och andra betydande generaler har diskuterat arrangemanget av en falsk attack på Turkiets gränsområden till Syrien. Detta i ett led att senare göra det legitimt att intervenera i landet. Nu rapporterar utländska medier om Erdogans uttalande efter att en syrisk raket förstört en moské i Hatay och skadat en flykting, en 75-årig syrisk kvinna. Han ska ha sagt att ”Syrien är i krig med oss” och i måndags besvarade Turkiet attacken genom att skjuta in en raket på syrisk mark.