Turkiet går till val trots protester och förbud

Det alltmer polariserade landet har just genomfört vad som sägs vara det viktigaste valet i Turkiets historia. 50 miljoner människor väntas delta innan vallokalerna stängs klockan 19 lokal tid.

Tiden fram till valet har varit fylld av oroligheter och stor kritik har riktats mot premiärministern Recep Tayyip Erdogan och hans sittande parti som anklagats för korruption och övervåld de senaste månaderna. Trots det väntar sig många att det sittande AK-parti kammar hem segern.

Indikator över AK-partis framtid

Erdogan och många andra politiker förväntar sig att resultatet ska fungera som en opinionsundersökning inför det kommande presidentvalet, en indikator som kan avgöra premiärministerns framtid. Särskilt Istanbul är en viktig stad att vinna och dess mångfald kan visa på hur det står till för partierna i övriga delar av landet.

Polariseringen mellan konservativa och sekulära läger han blivit större under den senaste mandatperioden. Protesterna i Gezipark där sekulära, urbana och framförallt unga stadsbor kritiserat regeringen har gjort att spänningarna i Turkiet under de senaste månaderna fått nya dimensioner. Påfrestningarna för AK-parti har också ökat när konservativa Fethullah Gulen som tidigare varit allierad med Erdogan vänt sig mot honom och de politiska debatterna mellan dem blivit allt bittrare.

Stora säkerhetspådrag i vallokalerna

Under dagen fick befolkningen höra att landet gör ett undantag av framflyttningen av tiden till sommartid. Det har resulterat i en smärre förvirring då få vet vad klockan är och framförallt när vallokalerna öppnas och stängs idag. I övrigt har valdagen har varit relativt lugn i Istanbul men det har förekommit sammandrabbningar i andra delar av landet som resultat i ungefär ett tiotal dödsfall och lika många skadade. När det gäller valfusk har några misstänkts för att ha förfalskat valsedlar i Tatvan, en liten stad i östra Turkiet.

Under förmiddagen gjorde Femen en aktion i Üsküdar, i samma vallokal som Erdogan några minuter senare röstade i. Trots att Twitter och Youtube stängts ner de senaste veckorna tar kändisar bilder på sig själva vid valurnorna i försök att öka valdeltagandet under dagen. I retoriken som förts har Erdogan även hotat Facebook och sagt att sidan kommer stängas ner dagen efter valdagen.

AK-parti väntas trots detta vara fortsatt starka runt om i landet och den största frågan är hur mycket partiet kommer backa under sitt senaste mandat. Förra kommunalvalet hölls år 2009, då fick AK-parti 38,9 procent av rösterna och vann senare presidentvalet 2011 med 50 procent.