Socialdemokraterna har störst förtroende i flest sakfrågor

Vilks frågor avgör valet? Den frågan är det många partistrateger och kampanjledare som slitit sitt hår över det senaste året. Valet rycker allt närmare och det är kanske för sent att hinna arbeta in nya profiler för vad deras partier ska förknippas med. Moderaterna och Socialdemokraterna har tidigare kämpat om vilket parti som haft mest koll på ekonomin. Väljarna tycks ha tagit intryck av detta och landets ekonomi puttar ner äldreomsorgen från fjärdeplatsen på listan över de fem frågor svenska folket prioriterar högst inför valet. Allt detta enligt Novus.

De viktigaste frågorna i Novus mätning enligt svenska folket är sjukvården, skola och utbildning, sysselsättning/arbetslösheten, landets ekonomi och äldreomsorgen (i nämnd ordning). Under topp 5 kommer i nämnd ordning frågorna invandring/integration, miljö/klimat, lag och ordning, socialförsäkringarna och barnomsorg.

Kanske mer intressant att notera i Novus mätning än just vilka frågor svenska folket tycker är viktigast är vilka partier de menar har den största kompetensen inom olika sakpolitiska områden. I Novus mätning ingår här allt mellan EU/EMU och trafikpolitik. Socialdemokraterna och Moderaterna anses ha störst kompetens i de flesta områden. Samtidigt kan vi se att övervikten för Socialdemokraterna är slående. Socialdemokraterna har störst förtroende på 14 olika sakområden. Detta ska ställas i relation till Moderaternas 6 sakområden. Moderaterna och Socialdemokraterna bedöms ha samma kompetens inom områdena skatter och försvar. Detta kan ses som intressant främst med tanke på att detta är en fråga där Moderaterna och Socialdemokraterna hjälpts åt att gräva en avgrundslik vallgrav mellan sina respektive ställningstaganden. Eller har de verkligen det? Striden står trots allt i mitten. (S) har gått med på en del av de skattesänkningar Moderaterna genomfört och aviserat att man inte kommer höja dessa vid en eventuell valseger. Möjligen är striden mellan de två giganterna i högre grad en strid om ideologi än om skattesatser i kronor och ören?

Småpartiernas förtroende i de olika sakfrågorna är ganska begränsat. För vänsterpartiet, kristdemokraterna, centerpartiet och folkpartiet åtnjuter inte det största förtroendet på något sakpolitiskt område enligt Novus mätning. Det mest förtroendeingivande partiet i oppositionen tycks vara miljöpartiet som är det parti som har störst förtroende såväl inom området miljö/klimat som inom energipolitiken. Sverigedemokraterna har enligt Novus det största förtroendet i frågor som rör invandring och integration. Dock tappar Sverigedemokraterna tydligt sedan februarimätningen och flåsas i hälarna av Socialdemokraterna.

Om man räknar fram ett snitt för varje partis förtroende i de 25 olika sakfrågorna kommer man fram till följande:

image

Det vi kan se av tabellen ovan är att ett parti som i opinionen ligger högt kan ha ett sämre snitt än ett parti som ligger lägre i opinionen. Ett litet parti som har högt förtroende i en sakfråga, som Miljöpartiet, kan också få ett lägre totalt snitt än exempelvis Vänsterpartiet som inte har det högsta förtroendet i någon enskild sakfråga.

De fem viktigaste frågorna var alltså sjukvården, skola och utbildning, sysselsättning/arbetslösheten, landets ekonomi och äldreomsorgen. I dessa frågor har Socialdemokraterna högst förtroende i alla utom en. När det gäller landets ekonomi har Moderaterna det största förtroendet.

Andelen osäkra svarande i Novus undersökning är högt, 45,4 %. Detta ska jämföras med samma period 2010 då motsvarande siffra var 41 %.