Eurovision arrangerar ordförandedebatt

Foto: EBU

Foto: EBU

Eurovision är i Sverige mest känt som en av arrangörerna av Eurovision Song Contest, men gör i egenskap av European Broadcasting Unions TV-producent och -distributör också mycket annat. Den 15 maj, tio dagar före Europaparlamentsvalet, arrangerar och sänder Eurovision för första gången en livesänd debatt mellan kandidaterna till att bli ordförande för nästa EU-kommission.

Debatten kommer att ledas och modereras på engelska av journalisten, krigskorrespondenten och nyhetsankaret Monica Maggioni från Italien.

Vilka eller hur många ordförandekandidater som kommer att få delta i debatten är ännu inte klart, men EBU räknar med att fem till sju personer uppfyller kriterierna för att få delta. Kriterierna, som antagits av Eurovision i samråd med Europaparlamentet, är följande:

1) Kandidaten måste ha nominerats av något av de 13 partier som finns representerade i Europaparlamentet.

2) Det nominerande partiet måste ingå i någon av de sju officiellt erkända partigrupperna i Europaparlamentet.

3) Endast en kandidat från respektive partigrupp tillåts.

4) Bara kandidater som nominerats före 15 mars är berättigade att delta.

EBU:s generaldirektör Ingrid Deltenre säger om Eurovisioninitiativet att:
- En viktig roll för public service är att förse publiker med relevant, opartisk bevakning av aktuella frågor, och det är EBU:s uppgift att hjälpa sina medlemmar att göra det. Under det här året av politisk förändring i Europa behöver tittare känna till personerna i toppen och vad de står för mer än någonsin. Public service-medier spelar en avgörande roll i att skapa en upplyst allmänhet, och Eurovisiondebatten är ett nyskapande sätt att göra detta i hela europa.

Debatten, som kommer filmas inför publik i europaparlamentets plenisal i Bryssel, kommer följas av en frågestund med kandidaterna. Medborgare runt om i Europa kommer kunna kommentera och ställa frågor via hashtaggen #TellEUROPE.