S ger besked i regeringsfrågan

Idag ger Stefan Löfven och Carin Jämtin på DN Debatt beskedet att Socialdemokraterna går till val själva. Det har tidigare spekulerats i huruvida Socialdemokraterna skulle gå till val själva, i en koalition tillsammans med enbart Miljöpartiet, eller i en koalition med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Utöver att Socialdemokraternas valrörelse kommer bedrivas självständigt ger de också beskeden att de i händelse av valseger ämnar bilda en socialdemokratiskt ledd regering, samt att de är beredda att samarbeta över blockgränserna. De anger Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner, men skriver också att de har ”en del gemensamt” med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet. Det enda parti de helt utesluter samarbete med är Sverigedemokraterna.

Beskedet från Socialdemokraterna är väntat. Regeringspartierna har sedan länge aviserat att de går till val som allians, och efter förra valet då frasen ”En röst på Sahlin är en röst på kommunister i regeringen!” hördes frekvent i valrörelsen är det ingen överraskning att Vänsterpartiet plockas ur ekvationen. Den enda egentliga tänkbara samarbetspartnern för Socialdemokraterna  har sedan valet 2010 varit Miljöpartiet. De två partierna har också haft visst samarbete under mandatperioden. Så sent som igår lämnade de in en gemensam KU-anmälan mot migrationsminister Tobias Billström.

Att det trots återkommande samarbeten under mandatperioden inte blir något gemensamt valmanifest och uttalat valsamarbete för Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan ha flera orsaker. Det är lika troligt att Miljöpartiet inte vill ha Socialdemokraterna med på tåget, som tvärtom. Miljöpartiet upplevs av allt fler som ett fräscht, progressivt och modernt parti med framtiden för sig. Socialdemokraterna däremot har under mandatperioden genomgått en djup kris och kämpat med sin identitet, och upplevs av många – parollen ”Framtidspartiet” till trots – som ett ålderdomligt parti som hör det gamla Industrisverige och folkhemmet till. Man kan mycket väl tänka sig att LO-gubbar och tungindustri inte är vad Miljöpartiet vill förknippas med i valrörelsen.

En annan trolig förklaring till det uteblivna samarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet är att de har bättre möjligheter att vinna många röster var för sig än tillsammans. Utan samarbete och utan gemensam politik kan kanske Socialdemokraterna och Miljöpartiet vinna både landsbygdsväljaren som vill köra bil billigt och skjuta vargar, och storstadsväljaren som vill skydda vargarna och ha höga skatter på bensin och trängsel i innerstaden. Tar de fram gemensam politik måste de välja den ena, och kanske rentav förlora båda.