Vägen till transparens är lång för FN

Den internationella FN-dagen kom och gick men rapporten som Transparency International publicerat lämnades onämnd. Dem riktar allvarlig kritik mot den nonchalans FN har inför sitt arbete med korruption. 

Förtroendet för FN som institution är varierande och genom åren har särskild kritik riktats mot bristerna i anti-korruptionsarbetet. Sedan Transparency International i början av månaden publicerat en rapport som visar på FN:s ointresse av korruptionsbekämpning har kritiken blivit relevant igen.

”Brottas ständigt med ekonomiska problem”
Under rubriken ”Vad kostar FN?” skriver Svenska FN-förbundet att verksamheten kostar ungefär 30 miljarder dollar per år. ”Det motsvarar ca 4 dollar per människa på jorden och är mindre än två pro­cent av världens samlade militärutgifter 2010. Beroende på att länders frivilliga bidrag till FN minskar, och att många inbetalningar är sena eller helt uteblir, brottas FN ständigt med ekonomiska problem.”

Bristfälliga regleringar
Men rapporten som Tranparency International publicerade har tydligt markerat de punkter där FN missar att redovisa hur de ekonomiska medlen brukas. Korruptionsbekämpningen i samband med aktioner i krigsdrabbade länder är otillräcklig och de bristfälliga regleringar och anti-korruptionsstadgar som finns visar på den oförståelse FN har inför det stora hot som korruption och maktmissbruk utgör.

FN kan bidra till internationell organiserad brottslighet
I de fall som enskilda individer blivit påkomna med någon typ av förskingring finns det ingen tydlig åtgärdsplan vilket ökar risken för internationell organiserad brottslighet.
Denna miss är avgörande för det fredsbevarande arbetet som FN säger sig utföra och leder till fortsatt instabila förhållanden och ekonomisk ineffektivitet i redan utsatta områden.

Läs mer om Transparency International’s rapport här.