Putin eller Lampedusa?

Efter att Putin nominerats till Nobels fredspris trots att Ryssland antas vara den största leverantören av vapen till den sittande regimen i Syrien kom den Italienska tidskriften L’Espresso med ett annat förslag:

L’Espresso vill nominera ön Lampedusa till Nobels fredspris för den solidaritet de visat offren efter båtolyckan vid öns kust.

Dödssiffran fortsätter stiga efter katastrofen utanför den till Sicilien tillhörande ön Lampedusa och igår konstaterades att 300 människoliv släcktes i havet och 200 fortfarande saknas. Lampedusas invånare har reagerat med att visa stor sorg då de natten till idag tände ljus i en ceremoni för offren. Påven vädjar om solidaritet för behövande människor på flykt och gårdagen utlystes som en nationell sorgedag i Italien, ett initiativ som kommit från landets premiärminister Enrico Letta.

Men kritik har även riktats mot ön vars räddningspersonal enligt vittnesmål sägs ha reagerat först tre timmar efter att de första signalerna på hjälp kommit från fartyget. Samtidigt som flaggor med ordet ”skam” hissats upp i Lampedusas hamn talas det lite om vem som bär ansvaret för att förhindra att människors sökande efter en fristad slutar i döden.