Asylpolitiken i Europa fortsatt restriktiv

Den 3:e september kom Migrationsverket med beskedet att Sverige blev först i EU med att ge syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd och rätten att ta hit sina anhöriga. Detta efter att ha gjort bedömningen att konflikten i Syrien blir långvarig vilket innebär att även Syrier som inte är under något direkt hot kommer efter en individuell prövning att kunna få permanent uppehållstillstånd i enlighet med internationell rätt.

Beslutet har lett till att köerna till de svenska ambassaderna ringlar sig långa runt om i Mellanöstern, där människor desperat hoppas kunna hitta en utväg ur den kriszon de befinner sig i. FN har räknat att fler än 2 miljoner Syrier har lämnat landet och är på flykt, varav 1 miljon är barn. Enligt Dagens Nyheter har 15.000 sökt asyl i Sverige mellan 2012-2013 och i början av september månad var cirka 5.700 Syrier asylsökande i Sverige. Eftersom Sverige är det enda land i EU som tagit det nya beslutet har man väntat sig att allt fler kommer försöka söka sig till Sverige.

Dublinförordningen gäller fortfarande
Oavsett om Sverige blir den fristad inom EU som Syrierna hoppats på är det fortfarande problematiskt att ta sig hit utan att bli noterad av myndigheter i andra EU-länder. På så sätt kan flyktingsmugglingen komma att öka, något bland andra EU-kommissionären Cecilia Malmström poängterat i en intervju i SVT:s Agenda där hon säger att det måste bli enklare för människor att söka asyl.
Hon kritiserar EU-länderna för att ha varit för restriktiva när det gäller mottagandet av flyktingar och ställer sig bakom UNHCR’s ståndpunkt om att många länder har kapaciteten att göra mycket mer än att bidra i humanitära insatser på plats.

FN kritiserar Schweiz skärpta regelverk
Enligt artikel nummer 14 i FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna har var och en rätt att söka skydd i andra länder och få en fristad undan förföljelse. Detta är inte verklighet i Europa idag då FN även har uttalat sig om situationen i Schweiz där regelverket för asylprocessen skärptes i samband med en folkomröstning tidigare i sommar. Hela 80 procent röstade för tuffare regler där bland annat en strängare definition av ”skyddsbehövande” ska genomföras. Medan politiker från det Schweiziska folkpartiet hävdar att detta är rätt riktning för ett system som måste förändras riktar FN:s flyktingkommissariat och UNHCR kritik mot lagen som slår emot människor med asylskäl, exempelvis flyktingar från Aleppo som i dagens situation är i uppenbart behov av skydd.