Lena Sommestad om tiden som S-kvinnors ordförande

Lena Sommestad. Foto: Klas-Herman Lundgren

Lena Sommestad. Foto: Klas-Herman Lundgren

Idag inleds S-kvinnors förbundsmöte i riksdagen i Stockholm. Idag och imorgon ska kvinnoförbundet bland annat välja ny förbundsordförande och diskutera sin framtida politik. Makthavare har pratat med den avgående förbundsordföranden Lena Sommestad om hennes ordförandetid och S-kvinnors framtid.

Vad tar du med dig från dina två år som ordförande för S-kvinnor?
- Jag tar med mig mycket nya kunskaper från arbetet tillsammans med erfarna och skickliga S-kvinnor runt om i landet. Det är roligt att jobba i kvinnoförbundet! Min ambition har varit att stärka aktivitet och engagemang på alla nivåer i förbundet och att steg för steg stärka S-kvinnors roll i den politiska debatten. Det tycker jag har lyckats, även om mycket jobb återstår.

Vad hoppas du ska bli arvet efter ditt ordförandeskap?
- Jag är stolt över att vi på årets partikongress lyckades driva igenom ett positivt beslut i en av våra högst prioriterade jämställdhetsfrågor, att alla kommuner ska erbjuda barnomsorg inte bara på dagtid, utan också på kvällar och helger. Det var en stor framgång! Jag är också stolt över att vi tog striden om en jämställd föräldraförsäkring, även om vi inte nådde ända fram.

- De tuffaste frågorna som jag har drivit som ordförande handlar om stopp för vapenexporten och nej till ett nytt JAS-plan. Jag har satsat på att S-kvinnor ska synas mer i dessa frågor och jag hoppas att ett arv från mitt ordförandeskap blir att fredsfrågan fortsätter att ha hög prioritet för S-kvinnor. Kvinnornas röster behövs!

Vilken roll har kvinnoförbundet enligt dig haft i den samtida svenska socialdemokratin, och vilken roll tror du att det kommer ha framöver? Vilka utmaningar kommer din efterträdare behöva ta itu med?
- S-kvinnor har historiskt haft en avgörande roll i partiet, till exempel i samband med bland annat beslutet om att säga nej till en svensk atombomb, beslutet om att ersätta moderskapsförsäkringen med en föräldraförsäkring, införandet av sexköpslagen och beslutet om ”varannan damernas” i alla beslutande församlingar.

- Den stora utmaningen för min efterträdare blir att återigen få fart på jämställdhetsreformerna. Viktigast är införande av en individualiserad föräldraförsäkring. Sverige, som en gång var världens mest jämställda land, har under senare år inte genomfört några jämställdhetsreformer av betydelse. Tvärtom ökar skillnaderna mellan kvinnor och män. Det är dags för krafttag.

Vid tretiden i eftermiddag väljer S-kvinnor Sommestads efterträdare.