Europas länder splittrade om könsneutrala äktenskap

Europas länder är delade när det gäller synen på samkönades rätt att gifta sig. Men det har skett stora förändringar på kort tid och fler är att vänta. Det var budskapet när EU- och demokratiminister Birgitta Olsson intog scenen på Pridefestivalen i Kulturhuset.

Nyligen hemkommen från Prideparaden i Vilnius i Litauen, EU:s nya ordförandeland, målade EU-minister Birgitta Olsson upp en bild av ett splittrat Europa när det kommer till lagliga möjligheter för HBTQ-personer att gifta sig.

- Vi har länder med liberala lagar där man jämställer äktenskap oavsett vem man älskar och lever med och det finns länder där etablerade politiker aktivt för ut ett hatbudskap mot regnbågsfamiljer, säger hon.

I dag är det upp till varje medlemsland i EU att besluta om äktenskapslagar.

- Det ska vi på många sätt vara tacksamma över, säger hon med tillägget att man inte kan vara säker på att det är de liberala vindarna som skulle blåsa starkast om EU skulle enas om gemensamma lagar på området.

I och med nya lagar i Storbritannien och Frankrike så lever nu 30 procent av EU:s befolkning i länder som tillämpar könsneutral äktenskapslagstiftning. Nu hoppas EU-ministern att även det stora EU-landet Tyskland ska komma efter.

- Det vore mäktigt om Tyskland skulle säga ja, säger hon.

Men hon ser även orosmoln på den europeiska himlen. Den nuvarande regeringen i Spanien har hotat med att riva upp den könsneutrala äktenskapslagstiftning som redan är på plats.

Att heterosexuella och samkönade par får ingå äktenskap på lika villkor är en relativt ny företeelse. Nederländerna var 2001 först ut med att införa en sådan lagstiftning. I Sverige dröjde det till 2009.

Här kan man läsa om HBQT-personers rättigheter i olika europeiska länder.