”Vill inte ha bergochdalbanepolitik”

Panel

På ett överfullsatt Almedalsseminarium – eller snarare en show – arrangerat av Nordic Choice Hotels diskuterades innanförskap med en namnkunnig panel med representanter från näringslivet, politiken och arbetsmarknadens parter.


Petter A Stordalen, koncernchef för Nordic Choice Hotels, slog ett slag för innanförskapet – att ge inte minst unga och utrikes födda en rättvis chans på arbetsmarknaden. Engagemanget gick inte att ta miste på, inte heller den norska tordönsstämman.

”Jag önskar mig en debatt som talar om förutsättningarna för innanförskap, inte utanförskap som det oftast handlar om i politiken. Vad ska till för att skapa tillväxt och jobb, kanske mest för sårbara grupper?”, frågade sig Stordalen och gav sedan en känga till både politikerna och sina egna kollegor:
”Man kan inte bara lämna framtiden åt politiker. Vi samhällsbyggare och företagsledare måste kliva fram och ta vårt ansvar. Folk frågar mig varför det är så många näringslivsledare här på politikerveckan– jag undrar varför vi är så få”.

Serieentreprenören Hidayet Tercan saknar traditionell utbildning, men det har inte hindrat henne:
”Jag läser på när jag börjar. Det är bara att göra.”, sa Tercan och fortsatte på frågan vad hon önskar av politikerna:
”Krångla inte till det. Låt oss göra det vi är bra på.”

Mikael Damberg, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen öppnade upp för bredare lösningar:
”Blockpolitiken har låst fast oss, och det är skadligt på lång sikt för Sverige. Vi politiker måste våga sätta höga mål, som socialdemokraternas mål att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.”

Sedan blev det emellertid ändå klassiska politiska rallarsvingar när näringsminister Annie Lööf berättade vad hon vill göra för att få fler i arbete: förstärkt lärlingsutbildning, yrkesintroduktionsavtal, bättre matchning bland annat genom att konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen.

Petter A Stordalen avbröt politikerfighten:
”Jag lovade att inte lägga mig i svensk politik, men jag kan inte låta bli. Jag vill inte ha en politik som blir som en bergochdalbana. Vi företagare behöver långsiktiga spelregler”.

Också Jens Spendrup, ordförande Svenskt Näringsliv ville förstås diskutera villkoren för ett bättre företagsklimat i Sverige. På en publikfråga om varför panelisterna inte pratade så mycket om de utsatta ungdomarna svarade LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin:
”Vi måste rikta satsningar till dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, även om det tränger ut andra. Det köper vi.”
Hidayet Tercan var övertygad om var lösningarna i jobbfrågan finns:
”På riktigt är det företagen som kommer att klara de framtida utmaningarna.”, sa Hidayet Tercan.