Framtidens makthavare: Josefin Croneld

Josefin Croneld
Dagens framtida Makthavare är folkpartisten och LUF:aren Josefin Croneld.
Josefin är 21 år gammal och arbetar som lärarvikarie på högstadieskolor i Helsingborg, men till hösten börjar hon studera statsvetenskap. Hon beskriver sig själv som en högljudd och bestämd men ganska snäll feminist som alltid ställer upp och som är liberal ända in i benmärgen. Hon har varit medlem i Liberala Ungdomsförbundet i snart tre år, och i Folkpartiet i två.
Josefin berättar att hon gick med i LUF på valnatten 2010. Det som fick Josefin att engagera sig politiskt var synen av en jublande Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas valvaka. Hon säger att hon var så arg att det bubblade i henne den natten. Att det var just Liberala Ungdomsförbundet som Josefin gick med i den där natten berodde framförallt på att Folkpartiet var det parti hon lagt sin röst på tidigare samma dag. Liberala Ungdomsförbundet tilltalade Josefin, och kändes ”rätt helt enkelt”.
Idag så är Josefin distriktsordförande för Liberala Ungdomsförbundet Skåne, förbundets näst största distrikt. Hennes politiska engagemang går ut på att framtida generationer, till exempel hennes små bröder, ska få växa upp och leva i ett samhälle där deras liv inte styrs i så stor omfattning av politiker. Ett samhälle som är öppet, tolerant och fritt, där de får bestämma själva vilka de vill vara och vad de ska göra med sina liv. Hon säger att hon är medveten om att det låter som en kliché, men så länge det finns politiker som vill begränsa andra tänker Josefin fortsätta kämpa för att människors ursprung, sexualitet, klädstil eller annat inte ska få hindra någon från att nå sina drömmar.
Josefins hjärtefrågor är integritet och migration. Hon hoppas på att kunna påverka både Liberala Ungdomsförbundets och Folkpartiet liberalernas organisation så att den blir mer öppen, bättre på att kommunicera och framförallt duktigare på att engagera unga. Hon säger att hon tycker det är pinsamt hur få unga som finns i partiet, och att bara var tredje medlem är kvinna. Liberalism är inte bara för män, och politiken inte bara för gamla.
Hon hoppas också på att kunna visa andra, som idag inte är politiskt engagerade, hur roligt det är att vara aktiv i politiken. Josefin vill också, såklart tillägger hon, förändra svensk politik i liberal riktning, så att individer får mer frihet och större inflytande över sina egna liv.