Framtidens Makthavare: Johanna Granbom (V)

Johanna-GranbomJohanna Granbom är 22 år och har varit medlem i Ung Vänster sedan 2006.

Idag är hon ordförande för Ung Vänster Storstockholm och sitter dessutom i förbundsstyrelsen och är nyligen invald i Ung Vänsters verkställande utskott. Vid sidan av det politiska engagemanget pluggar hon och jobbar en del som barnvakt. Makthavare har frågat Johanna Granbom om hennes ambitioner inom politiken och hur hon ser på framtiden för Ung Vänster, Vänsterpartiet och svensk politik.

Vad har du för mål och ambitioner inom politiken?
- Att vara med och förändra samhället i grunden. Jag är övertygad om att det enda sättet att nå förändring är genom att organisera sig tillsammans med andra som också vill ha ett mer jämställt samhälle.

Vilken/vilka politiska frågor brinner du mest för?
- I allmänhet frågor som har att göra med ungas otrygghet, som bostadsbristen och osäkra anställningar. Att inte kunna flytta hemifrån efter gymnasiet, och att
man som ung sällan har ett jobb där man vet hur länge man kommer få jobba kvar. Mina största hjärtefrågor handlar om tjejers otrygghet och vardagsrädsla, om sexualiserat våld och feministiskt självförsvar.

Varför engagerade du dig politiskt?
- För att jag ville vara med och förändra samhället. Jag bestämde mig för att organisera mig när jag tyckte att de politiska förändringar som skedde bara gynnade ett fåtal. Politiken bör göra livet bättre för de allra flesta, men det mesta som gjorts de senaste åren har lett att en liten överklass fått skattesänkningar värda miljoner.

Hur skulle du beskriva dig själv med en mening?
- Haha, det gör jag nog helst inte. ”Organiserad för förändring” får det bli i så fall.

Vad har du gjort tidigare i partiet/förbundet?
- Jag har framför allt varit aktiv lokalt i Stockholm, bland annat genom att sitta i klubbstyrelser och distriktsstyrelsen, samt jobbat som ombudsman för Ung Vänster Storstockholm. Utöver det har jag även pysslat med Röd Press, som är vårt utåtriktade ungdomsmagasin, och jag sitter även i Ung Vänsters feministiska utskott.

Hur vill du förändra ditt förbund, ditt parti och svensk politik?
- Mitt förbund har under de drygt tio senaste åren utvecklats mycket på den feministiska fronten. Organisationen har rötterna i arbetarrörelsen, men har även blivit en av Sveriges viktigaste krafter i kampen mot ojämställdheten mellan kvinnor och män. Det är en utveckling som jag är glad över och vill fortsätta att arbeta vidare med. Vad gäller svensk politik skulle jag definitivt vilja se samma uppsving på jämställdhetsfronten, speciellt med tanke på att det gått åt exakt motsatt håll de senaste åren.

Varför valde du just Ung Vänster?
- Organisationen stämde överens med mina politiska åsikter, men även sättet att se på organisering och aktivism. Jag ville kämpa tillsammans med andra som också tycker att förändring är nödvändig, och då är Ung Vänster ett bra verktyg.