”Under valåret påverkar man inte agendasättningen”

DSC00785

Igår mingelgeneral, till vardags näringspolitisk chef på Fastighetsägarna. Makthavare intervjuade Martin Lindvall som har ett övergripande ansvar för Fastighetsägarna Sveriges näringspolitiska arbete och utåtriktade kommunikationsverksamhet.

Tack vare Makthavares mingellista, där Fastighetsägarnas mingel hamnade på topp 10, så har Martin i år fått jobba extra hårt. Väldigt många ville komma förbi, men minglet som huserade igår på Kharma, hade endast 340 platser. Endast exklusivt inbjudna kom in. Inbjudningslistan var en blandning av branschfolk, politiker och andra aktörer ifrån civilsamhället. Fastighetsägarna anordnar i år även tillsammans med Fastighetsnytt ”Fastighetsbranschens mötesplats i Almedalen”. En mötesplats där bostadspolitik och branschfrågor ska diskuteras. En skillnad från förra året är att VIP-biljetterna slopats.

- Vore poängen att endast samla branschfolk så skulle vi slå upp ett tält vid flygplatsen och ha en arena där. Det är viktigt att det inte bara blir en arena för branschen utan framför allt en arena där branschen, politiken och andra samhällsaktörer kan mötas.

Martin Lindvall har tidigare jobbat tio år inom PR-branschen och sex år för Moderaterna. Partimedlemskapet har gått ut sedan länge.

- Jag lämnade partimedlemskapet när jag blev PR-konsult, då jag fann det oförenligt med den typ av uppdrag jag kunde utföra. Eftersom jag arbetar med alla partier i dag och för en partipolitisk fristående organisation tycker jag det gäller även nu.

Fastighetsägarna samlar och organiserar ägare till hälften av alla hyresrätter i Sverige. När det gäller lokaler runt om i landet är siffran 80% av beståndet. På plats i Almedalen vill Fastighetsägarna, förutom att fortsätta få upp bostadspolitiken på agendan, lyfta en ändring av hyresregleringen.

- Vi vill ha en bättre fungerande hyresmarknad, och för att få det måste det komma till stånd en ändring av hyresregleringen.

I gårdagens och dagens Expressen kunde man därför se en annons från Fastighetsägarna, som visar på hur utbudet av förstahandskontrakt runt om i Stockholm skulle kunna se ut. Efter att en eventuell ändring av hyresregleringen kommit till stånd det vill säga.

När det gäller valåret kommer inte Fastighetsägarna att storsatsa. Påverkan görs mellan valåren, enligt Lindvall:

- Under valåret påverkar man inte agendasättningen. Det är mellanåren som man har chans att prata om och påverka politikens innehåll.

Martin Lindvall fortsatte med att berätta om den här veckans betydelse:

- Almedalsveckan är inte alls oviktig för våra medarbetare, snarare tvärtom. Här får de träffa företrädare  för politik och bransch på ett sätt som skiljer sig från övriga arenor.

Hur många gånger har du varit i Almedalen?
- Det här blir mitt 10:e år.

Vad är det roligaste med Almedalen?
- Mötena med personerna som man annars aldrig träffar.

Ditt bästa tips?
- Gå på seminarer som ligger helt utanför din vanliga yrkesroll och intressen. Då får du ut mer av det som gör Almedalsveckan så unik.