Adam Marttinen (SD) tjänar 170 procent av ett riksdagsarvode

Adam Marttinen sitter i riksdagen och är extra suppleant i både kulturutskottet och socialutskottet. I Sörmland är han ledamot i landstingsfullmäktige, ersättare i valberedningen och har en insynsplats i landstingsstyrelsen. Dessutom är Marttinen ledamot i kommunfullmäktige i Eskilstuna kommun, ledamot i stadsbyggnadsnämden och nämndeman i Eskilstuna Tingsrätt. 

Adam Marttinen sitter alltså samtidigt på flera heltidstjänster och för detta har han ett sammanlagt  arvode på 99 100 kr i månaden, vilket är 170 procent av ett riksdagsarvode.

Maud Ekman är gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget Sörmland och delar korridor med Sverigedemokraternas kontor. Hon säger till Folket.se att hon nästan aldrig sett till Adam Marttinen på kansliet, men hon lägger till att de enda som kan bedöma om en politiker arbetar tillräckligt är väljarna.

Folket.se har intervjuat Adam Marttinnen och till dem har han sagt att han jobbar dygnet runt och har haft tur i och med att det inte funnits några möten som krockat med varandra. Marttinen säger också att han är medveten om att han inte kan upprätthålla samma kvalitet på sitt arbete under längre tid.

”Jag glömmer bort att jag jobbat rätt mycket, eftersom jag sitter och lyssnar på nyheterna och tar del av debatter. Det ingår i en livsstil. Det är så som politikeruppdraget är tänkt att vara, inte att man jobbar 40 timmar och sedan slutar man.” säger han i intervjun och uppmanar journalisten Marie Hillblom att granska arbetet han gör.

”Man kan ju inte fullgöra tre jobb” säger Roger Richtoff som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Sörmland. Han är upprörd och säger att han tidigare drivit frågan om att systemet ska ses över och trott att det justerats. Richtoff kände inte till Marttinens tredubbla arvoden och säger att ”det är åt helvete”.

Enligt statsvetaren Jan Turvall finns det inga regleringar för hur många politiska uppdrag man har och det Adam Marttinen gör är inte olagligt. Men han lägger till att det är orimligt att Sverigedemokraten lyckas fullgöra alla uppdrag. Dessutom ser Turvall denna maktkoncentration till en person inom partiet som ett fattigdomsbevis för Sverigedemokraterna. Detta är ett demokratiproblem då tanken ju är att så många som möjligt ska få inflytande i de olika församlingarna.