”Centerpartiet kommer få 6% i nästa val”

federley
Makthavare träffade Fredrick Federley för att ställa några korta frågor om Almedalslivet och läget i Centerpartiet.

Hej Fredrik!

Hur många gånger har du varit i Almedalen?

- Jag tror att det här året blir trettonde gången. År 2000 eller 1999 var premiären.

Vad är ditt roligaste minne härifrån?

- Oj, ja, det är sjukt många roliga saker som hänt här genom åren. När var man var ungdomsförbundare var det lite mer kalas på kvällarna och lite mindre på dagordningen. Nu går man snarare hem tidigt för att delta i morgonsoffan nästa morgon.

Vad gör du här i år?

- Jag pratar om EU. Idag har jag kört ett medierace med SVT, Expressen, Metro och Aftonbladet. En stund hann jag sitta i buren för att uppmärksamma Dawit Isaak. Sen hann jag även fika med Karin Pilsäter, vi är grannar i Stockholm, men hinner nästan aldrig ses hemma. Nu ska jag iväg och tala på Centerstudenters punschmingel.

Vad ser du mest fram emot under veckan?

- Jag ser faktiskt alltid mest fram emot de här stunderna, då jag har en fri en och en halv timme. Under den tiden kan man sitta ned och prata med människor som kommer förbi och hälsar, bli stannad på stan. De spontana mötena är viktiga.

Du är poppis här i Almedalen, vi har sett att du blir stannad lite här och var. Vill alla fota dig?

- Det är smickrande, men sen vet man ju inte alltid vad alla bilder ska till. Det kan lika gärna vara Avpixlat som vill hänga ut mig som satan på jorden, vilket jag i och för sig skulle tycka vara trevligt.

Ditt bästa Almedalstips?

- Det är väl i så fall att kolla schemat, och gå på de saker som verkar mest intressanta. Många häcklar ju alla mingel, men det är ju där man lär känna folk.

Nu tänkte vi går över lite till politik. Hur går det för Centern egentligen?

- Ja, alltså vi har ju en lång bit tills att vi kan känna att vi är nöjda med (opinions)siffrorna. Det kan man lugnt säga. Vi följer en strategi när journalister ringer och frågar vad vi ska göra nu. Det är ett omställningsarbete i organisationen som tar flera år. Jag har sagt, redan innan siffrorna är så låga som de är nu, att det är 2018 som vi ser de egentliga effekterna av det arbete som vi gör nu. Jag skulle gissa att vi kommer hamna runt sex % i nästa val. Det är långt ifrån tillräckligt bra, men det är också långt ifrån de ödesdigra siffrorna vi har just nu.

Kan Centerns siffror bero på en konflikt mellan stad och land, eller är det Centerpartiet som blivit för nyliberalt? Tror du på någon av teorierna?

-  Nej, det där är ganska mycket trams. Utan jag tror att väljarna vill att politiken ska hänga ihop, och man tycker nog att vår politik inte har gjort det. Vi måste fundera på hur vi får ett vasst budskap. Man frågar ju aldrig hur man kan vara moderat och bo i Arjeplog, eller miljöpartist i Lund, men så fort du är centerpartist och bor i Stockholm ska alla ifrågasätta det. Man måste komma ihåg att tio procent av Centerpartiets stöd i senaste valet bor i en kommun i Stockholm. Lägg till Göteborg och Malmö, så utgör det en bra bit av halva partiet.

Avslutningsvis, varför ska man rösta på dig i EU-valet?

- Därför att man vill ha en rak och tydlig röst som kommer att prioritera miljöfrågorna. Även för att man vill ha någon som kan säga nej till en hel del kanske bra förslag, men som EU inte ska fatta beslut om. Migrationsfrågorna är något som jag hoppas kunna lyfta, likt jag har gjort i Sverige. Det behövs en samlad migrationspolitik i Europa, för vi behöver höja den lägsta standarden. Öppenheten och humaniteten måste genomsyra politiken.

Tack för intervjun!