Vad är gröna almedalsevenemang?

Idag inleds 2013 års Almedalsvecka! Förra året dök för första gången ”gröna almedalsevenemang” upp i programmet för Almedalsveckan, och i år finns de där igen. I år är de dessutom många fler än de var förra året. Men vad är egentligen ett grönt Almedalsevenemang ?

Region Gotland har valt ut tre kategorier för miljöpåverkan, Mat & Dryck, Avfall & Källsortering och Tjänster & Underleverantörer. För att klassas som grönt Almedalsevenemang måste ett evenemang få minst två poäng i varje kategori.

För att plocka poäng i kategorin Mat & Dryck kan en arrangör exempelvis välja att inte servera mat eller tilltugg och bara servera lokalt kranvatten att dricka. Poäng i kategorin Avfall & Källsortering ges bland annat för evenemang där engångsprodukter undviks och där avfall sorteras i kompost respektive brännbart. För poäng i den sista kategorin kan arrangörer till exempel hålla arrangemanget utomhus och ställa miljökrav på eventuella underleverantörer. Den kompletta listan över möjliga miljöåtgärder och vilka poäng de ger finns här.