Almedalens hetaste seminarier

Det är minst sagt knivigt att välja vilka seminarier man ska gå på när det finns nästan 2 300 att välja mellan. Men här är några av de seminarier som vi på Makthavare tror blir bäst:

Dagens snackisar i Almedalen
Tid:Varje dag 08:00-08:30
Plats: Resumés och Nowas trädgård, Kronstallgränd
Arrangörer: Resumé, Sveriges Kommunikatörer, Nowa Kommunikation och Novus Opinion

Vilka frågor snackades det om igår? Vad blir dagens snackis? Vilka nyheter fick genomslag? Resumés chefredaktör Claes de Faire och en inbjuden panel har svaren. Samtal om kommunikation, samhälle och politik.

Ungdomen och nationen i 2010-talets Europa
Tid: 30/6 17:00-19:00
Plats: Drottens Ruin
Arrangör: SDU

Hur kan vi bäst kanalisera vår EU-kritik? Vilken roll fyller Europa för nationalister? Kommer Europas ungdomar att stå för positiv förändring? Är Europa en viktig övernationell gemenskap även för ungdomsförbund som SDU, RFJ, VBJ och FNJ? Ungdomspolitiker medverkar.

Det hemliga drönarkriget – terroristbekämpning med nya metoder
Tid: 17.45-18.45
Plats: Antons, hörnet Cramérgatan/Hamnplan
Arrangör: Säkerhetspolitiskt sommartorg

Can the west recover its competitiveness?
Tid: 10.00-12.00
Plats: Wisby Strand Congress & Event
Arrangör: Svenskt Näringsliv

Vem vinner mitten 2014?
Tid: 13.30-15.00
Plats: Wisby Strand kongresscentrum, Lojsta 2
Arrangör: Ipsos och Dagens Nyheter 

Vinner Socialdemokraterna eller Moderaterna kampen om mittenväljarna? Är arbetslösheten eller ekonomin väljarnas just nu viktigaste fråga? Och hur ser väljarna egentligen på regeringsfrågan? 

Centerpartiets ekonomiska seminarium
Tid: 14.00-15.30
Plats: DBW-huset, Södra Kyrkogatan 3
Arrangör: Centerpartiet

Hållbar tillväxt på korrupta marknader – är det möjligt?
Tid: 1/7 13:00-14:00
Plats: Hästgatan 9
Arrangör: PwC

Hur resonerar svenska bolag som agerar globalt? Kan man leva enligt sina värderingar eller måste man ta seden dit man kommer?

290 nyanser av kommunal korruption
Tid: 1/7 15:00-15:55
Plats: Clarion Hotel
Arrangör: Ernst & Young

Dagligen skrivs det om korruption, mygel och oegentligheter bland våra 290 kommuner. Undersökningar visar att svenska folkets förtroende för kommunala tjänstemän och politiker sviker. Hur bör kommunerna arbeta för att förebygga framtida korruptionsskandaler?

Vem tar vem – vilka partier kan bilda regering efter valet 2014?
Tid: 1/7 08:30-09:30
Plats: Hästgatan 1
Arrangör: Novus tillsammans med Reformklubben

Vilka partier kan tänkas vilja regera tillsammans om dagens opinionsläge står sig? Vi presenterar en färsk opinionsundersökning, och fria debattörer analyserar och spekulerar om vilka som kommer att bilda regering efter valet nästa år.

Livet och politiken – existentiella samtal med unga politiker
Tid: 1/7 09:00-10:15
Plats: S:t Hansgatan 60
Arrangör: Newmaninstitutet/Studieförbundet Bilda

Ofta är det beslutsfattares mest grundläggande övertygelser och förhållningssätt till tillvaron som styr deras åsikter i sakfrågor. Det är därför angeläget att diskutera drivkrafter, människosyn, tro, ideologi, visioner och värderingar. Vi har bjudit in unga politiker från partiernas ungdomsförbund till ett existentiellt samtal om livet och politiken.

Om Olof Palme var ung idag – hade han gått med i S? Ett seminarium om politikens framtid
Tid: 1/7 10:30-11:30
Plats: Restaurang Hamnplan 5
Arrangör: (S)medjan Socialdemokratiska kommunikatörer i Stockholm

Det politiska engagemanget är större än någonsin. Ändå förlorar partierna stadigt medlemmar. Med färska exempel på förändringsarbete delar företrädare för Socialdemokraterna och Miljöpartiet med sig av sina erfarenheter av att försöka väcka partipolitiskt engagemang.

Antirasism 2.0 – nu förnyar vi antirasismen
Tid: 1/7 16:00-17:30
Plats: Mellangatan 1
Arrangör: Stiftelsen Expo

Antirasismen har nästan alltid varit en motrörelse, en reaktion på orättvisor. Nu lanserar Stiftelsen Expo en ny antirasism – en positiv kraft med framtidsdrömmar om samexistens där konflikter och meningsskiljaktigheter driver samhället framåt. Maria-Pia Cabero och Alex Bengtsson från Expo berättar om den nya antirasismen.

Samhällskommunikation i Fokus: Får jag som anställd skriva vad jag vill i sociala medier?
Tid: 1/7 17:30-19:00
Plats: Kronstallgränd
Arrangörer: Resumé, Sveriges Kommunikatörer, Nowa Kommunikation, Hammer & Hanborg, Novus Opinion, Sveriges Mediebyråer, Sponsrings- och Eventföreningen, Swedish Content Agencies och Swedma

Mötesplats och mingel för alla som är intresserade av kommunikation, opinionsbildning och media. Speakers Corner med debatt om aktuella kommunikationsfrågor. Tema: Sociala medier ur ett arbetsgivarperspektiv – jag får väl skriva vad fan jag vill?

”Nu tar vi över” – En opinionsbildning som vänder samhällsutvecklingen
Tid: 1/7 10:45-11:45
Plats: Restaurang Hamnplan 5
Arrangör: LO

Efterkrigstidens konsensus om välfärd och jämlik fördelning förbyttes under 80-talet mot nyliberala idéströmningar. Men efter 30 år av sänkta skatter, avregleringar och ökad ojämlikhet tycks pendeln svänga igen. Hur kan en modern opinionsbildning innebära en renässans för arbetarrörelsens idéer?

Vinna eller försvinna – Hur ser framtiden ut för public service och tidningsbranschen?
Tid: 2/7 10:30-12:30
Plats: Wisby Strand Congress & Event
Arrangör: Sveriges Radio

Charlie Beckett, brittisk medieforskare, medverkar i Sveriges Radios seminarium om framtidens journalistikutveckling och mediekonsumtion. Hur ser framtiden ut för de traditionella medierna i den digitala eran? Är tiden för ett starkt public service och en stark tidningsbransch sida vid sida förbi?

Vad har Per Schlingmann, Twingly och Unga Kris gemensamt?
Tid: 1/7 12:00-13:00
Plats: Hästgatan 10
Arrangör: Unionen

I goda tider har tjänstemän inte tid att kompetensutvecklas, i dåliga tider finns inte pengar till kompetensutveckling. PechaKucha kan vara ett sätt att möta behovet av kompetensutveckling på ett effektivt, nytt och oväntat sätt. Välkommen till Unionens PechaKucha.

Vem bryr sig? Om ungdomars politiska engagemang
Tid: 2/7 10:30-11:00
Plats: Birgers gränd 7
Arrangör: IDEELL ARENA

Ett forskarlag följer sammanlagt 4 000 ungdomar i åldrarna 13-30 år under 7 års tid. En av världens mest omfattande ungdomsstudier har hunnit halvvägs. Vilka trender kan skönjas? Ett samtal om ungdomars syn på politisk engagemang.

Dagens unga – lata och ohövliga?
Tid: 2/7 11:45-12:45
Plats: Hästgatan 17
Arrangör: Ledarna Inom Handeln

Vad har 90-talisternas inträde i arbetslivet inneburit? Genom sin unika position som tidig arbetsgivare sitter Ledarna inom Handeln på svaren kring hur man förmår fånga nästa generation. Vilken kompetens besitter 90-talister? Behöver arbetsmarknaden förändras och i så fall hur?

Vi klarar oss bättre utan regeringen!
Tid: 2/7 16:00-17:30
Plats: Kronstallgränd
Arrangör: Utgivarna i samarbete med Resumé

Fotoförbud, utökat spioneribrott, förslag om nytt integritetbrott – aldrig för så många lagregleringar mot svenska pressfriheten diskuterats och införts. Hotar lagstiftningsivern den grundlagsskyddade svenska pressfriheten? Och varför tycker media att de klarar sig utan lagstiftning och statlig inblandning?

Vad avgör valet? Den politiska spelplanen 2013-2014
Tid: 2/7 15:15-16:30
Plats: Visby Hamn
Arrangör: TNS Sifo

SIFO presenterar en omfattande undersökning av riksdagspartiernas väljarpotential inför valet nästa år. De kommer även att visa en prognosmodell som visar historiska samband mellan valresultat och indikatorer under mandatperioden.

Versus: Man får luras i krig och PR!
Tid: 2/7 15:00-16:00
Plats: Kilgränd
Arrangör: Sveriges Kommunikatörer

Kupper, trick och bluffar. Vad är PR egentligen, och får man luras för att skapa uppmärksamhet? Debatt om trovärdighet, arbetsmetoder och kommunikatörens ansvar. Tre debattörer för, tre emot, och det är publiken som avgör vilken sida som har trovärdigast argument.

Opinionsbildning under finanskrisen 2008-2010
Tid: 3/7 11:00-12:00
Plats: Björkanderska, skeppsbron
Arrangör: Mittuniversitetet

Trots rejäl motvind och i strid med etablerade teorier om opinionsbildning gick regeringen genom finanskrisen med stärkt förtroende. Detta seminarium kommer att presentera forskningsresultat som berör frågorna om hur medierna rapporterade om finanskrisen, hur regeringen och andra myndigheter lyckades kommunicera sina budskap i krisen samt hur detta påverkade opinionsläget.

Nya säkerhetshot – nytt försvar
Tid: 3/7 15:00-16:00
Plats: Partitältet
Arrangör: Moderaterna

Säkerhetsläget för Sverige och Norden är under förändring. Samtidigt har det svenska försvaret utvecklats och moderniserats. Vad finns för nya säkerhetsrisker, och hur är situationen med grannländerna runt Östersjön? Vilka krav ställer det på oss?

Anställningsskydd under nedmontering?
Tid: 3/7 10:15-11:45
Plats: Restaurang Hamnplan 5
Arrangör: LO-TCO Rättsskydd

Fungerar dagens lagstiftning som det var tänkt på en arbetsmarknad i stark förändring? Ger den de anställda en rimlig trygghet? Hur ska balansen mellan flexibilitet och trygghet se ut? Debatt mellan politiker från riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Professionalism och yrkesetik inom kommunikationsbranschen
Tid: 3/7 14:30-15:30
Plats: Björkanderska, skeppsbron
Arrangör: Mittuniversitet

Kommunikationsyrket har genomgått en mängd förändringar de senaste åren som får konsekvenser både för de yrkesverksammas vardag och för hur det omgivande samhället uppfattar branschen.

Spana efter framtidens miljötrender med Carolina Klüft
Tid: 3/7 17:00-18:30
Plats: Svartbrödragatan 6
Arrangör: Naturskyddsföreningen

Miljöfrågan är inte längre en trend utan en självklar del av alla viktiga aspekter av ekonomi och samhälle. Men vilka är miljötrenderna som påverkar oss i framtiden? Hur förändras politiken, företagen och våra egna beteenden?

Svaret på skitliv – Vad ska vi göra åt otryggheten på arbetsmarknaden?
Tid: 4/7 09:00-10:00
Plats: Restaurang Hamnplan 5
Arrangör: 6F-Fackförbund i samverkan

Otryggheten på arbetsmarknaden har blivit ett allt större problem för unga människor. Boken Skitliv beskriver utsattheten som drabbar den som saknar ett fast jobb och varken kan planera sin ekonomi eller fritid. Det här samtalet tar vid där ”Skitliv” slutar i frågan: Hur kan vi lösa problemet?

Hur ser valdeltagandet ut över tid? Vem är med och vem avstår?
Tid: 4/7 13:30-16:30
Plats: Cramérgatan
Arrangör: SCB

Hur ser deltagandet ut bland unga i den demokratiska processen? Hur stort är engagemanget? Vad säger statistiken? Detta och mycket mer diskuteras i Statistikkiosken! Träffa föredragshållare från dagens seminarium om valdeltagandestatistik.

Samtal med integrationsministern – hur bryter vi segregationen?
Tid: 4/7 13:30-14:00
Plats: Almedalsbiblioteket
Arrangör: Västsvenska Arenan och Västsvenska Handelskammaren

Sverige står inför allvarliga segregationsutmaningar. Att vi lyckas bryta mönstret är avgörande, inte minst för näringslivets konkurrenskraft. Vilka politiska åtgärder behövs och vad tycker näringslivet? Välkommen till ett integrationspolitiskt samtal med Erik Ullenhag.

Hur jobbar de bästa opinionsbildarna på nätet?
Tid: 5/7 13:00-14:00
Plats: Wisby Strand Congress & Event
Arrangör: Bloggplats H12 Wisby Strand

2012 slog Twitter igenom i Sverige på allvar, nästan 60 procent av svenskarna finns på facebook och bloggandet har förändrats men fortsätter öka. Sociala medier har påverkat både mediecykeln och politiken. Att nå igenom bruset är dock lättare sagt än gjort. Hur når man som opinionsbildare då ut i dagens snabbföränderliga medielandskap?

Hur var partiledarnas retorik under Almedalsveckan?
Tid: 5/7 16:30-17:30
Plats: Donnerska huset, trädgården Donners plats
Arrangör: Retorikämnet vid Södertörns högskola genom Arenan Kunskapshuvudstaden

Vad kan vi säga om partiledarnas retorik så här långt under Almedalsveckan? Om de tal som är kvar? Vilka tal minns vi? Vilka var trovärdiga? Vilka gick hem hos publiken? Allmänna tendenser och förändringar från förra årets Almedalstal diskuteras. Här är eventet som bjuder på en saftig efterhandsanalys av partiledarnas tal i Visby.

Det svenska opinionsklimatet: Går utvecklingen åt fel eller rätt håll
Tid: 5/7 10:00-11:00
Plats: Almedalsbiblioteket
Arrangör: Västsvenska arenan och SOM-institutet

Trender inom (S)amhälle (O)pinion och (M)edier: årets rapport med färska analyser av de senaste SOM-undersökningarna presenteras. Hur utvecklas svenska folkets samhällsoro? Ekonomiska bedömningar? Har regeringen folkets förtroende? Hur är synen på demokrati? Vilka är attityderna till EU?

 

På tal om frihet
Tid: 5/7 20:00-22:00
Plats: Donnerska huset
Arrangör: Rhetoric Slam & Agaton

Hur ser frihet ut och vad innebär detta politiska kärnbegrepp för våra politiker idag? Kan de verkligen förklara det för oss väljare? Rhetoric Slam tillsammans med Agaton välkomnar till retoriktävling. Politiska företrädare tävlar med tal på tre minuter på tävlingens tema frihet.


Vad har Per Schlingmann, Twingly och Unga Kris gemensamt?

Tid: 1/7 12:00-13:00
Plats: Hästgatan 10
Arrangör: Unionen

I goda tider har tjänstemän inte tid att kompetensutvecklas, i dåliga tider finns inte pengar till kompetensutveckling. PechaKucha kan vara ett sätt att möta behovet av kompetensutveckling på ett effektivt, nytt och oväntat sätt. Välkommen till Unionens PechaKucha.

Politisk sexualupplysning
Tid: 30/6 14:00-15:00
Plats: Hamnplan
Arrangör: RFSU

RFSU har med sexualpolitisk blick granskat Kristdemokraterna och inbjuder till ett samtal kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter med en företrädare för partiet. Under samtalet får partiet råd och politisk sexualupplysning med tips om hur politiken kan bli mer lustfylld.