#sittmeddawit

Det är nu 12 år sedan den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Isaak var delägare och reporter i landets största oberoende tidning Setit och anledningen till arresteringen var, enligt den eritreanska regeringen, för brott mot rikets säkerhet.

Många menar dock att Isaaks gripande bygger på att Setit år 2001 publicerade artiklar om den demokratiska kampen som 15 eritreanska politiker förde mot den rådande regimen.

Utan rättvis rättegång och utan kontakt till de svenska myndigheterna sitter Dawit Isaak än idag fängslad i Eritrea, vilket är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Efter 4297 dagar i fängelse fortsätter ändå kampen för hans friande. För att uppmärksamma detta i Almedalsveckan, har en cell byggts upp där man kan sitta under 15 minuter för att visa sitt stöd för ett friande av Dawit Isaak. Cellen är uppbyggd vid Wisby strand och Free Dawit hoppas att så många politiker och opinionsbildare som möjligt kommer för att visa sitt stöd och hålla kampen vid liv.

Manifestationen är inte endast en kamp för den fängslade journalistens frihet utan även en kamp för pressfriheten och demokrati i Sverige och runt om i världen, skriver Free Dawit på deras hemsida.

”Samtidigt som du lägger 15 minuter av din tid sitter Dawit inspärrad långt borta. Han kommer att sitta kvar när du går ut.
Men du har visat att vi inte har glömt honom.”

Makthavare stödjer kampen för att frige Dawit, gör det du också!

Här kan du anmäla dig för att sitta med Dawit Isaak: http://freedawit.com/blog/