Stockholm, kulturen och pr-kapitalet

[UPPDATERAD] När Stockholms kulturförvaltning tog hjälp av en pr-byrå för att gå igenom remissvar rörande kontroversiella förändringar av kulturstödet, behövde de inte se sig om särskilt länge. Hjälp fanns att tillgå mycket nära.

Som bland andra Svenska Dagbladet rapporterat har hela processen med att ta fram ett nytt kulturstödssystem i Stockholm kantats av kontroverser och märkliga turer. Efter kritik mot bristande insyn och mot att det genomfördes för snabbt gick stadens kulturborgarråd [[Madeleine Sjöstedt]] (fp) i juni i år med på att göra en remissrunda.

Sedan dess pågår i SvD:s kulturdel en debatt om kulturstödet. I debatten deltar bl a Madeleine Sjöstedt, teaterförläggaren [[Berit Gullberg]] och Sveriges Dramatikerförbunds direktör [[Susin Lindblom]]. I dagens tidning kritiserar Lindblom Sjöstedt för att ha upphandlat tjänster, för en okänd kostnad, av pr-byrån Gullers Grupp. Byrån ”hjälper” kulturförvaltningen att läsa 30 stycken remissvar, skriver Lindblom.

Men den verkligt pikanta detaljen i sammanhanget är att Sjöstedt sedan en tid är gift med Gullers seniorkonsult [[Lennart Nordfors]], public affairs-expert och tidigare biträdande partisekreterare i folkpartiet. Nordfors har även under många år varit styrelseordförande i Silc, folkpartiets biståndsorgan, där Sjöstedt tidigare arbetat.

Värt att notera i sammanhanget är också att Sjöstedt i debatten anfört att förändringarna av kulturstödet leder till att ”politiken och kulturlivet hålls på armlängds avstånd från varandra”, något som tycks vara avsett att tolkas som positivt. Samma behov av avstånd mellan politiken och pr-branschen förefaller dock inte behövas.

Kommentera