Krönika: ”Ett nytt år i politiken”

Det har i dag gått ett år sedan det senaste riksdagsvalet. I förra veckan öppnades riksdagen efter sommaruppehållet, på tisdag presenterar [[Anders Borg]] regeringens budgetproposition och därefter följer en riksdagsdebatt med partiernas ekonomisk-politiska företrädare. I veckan inleds även centerstämman i Åre, där [[Annie Lööf]] väntas bli vald till ny partiledare – och samtidigt hålls den årliga Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Det är med andra ord en händelserik tid i politiken och samhällsdebatten framför oss.

För oss som tycker att politik är så kul att vi tar det på allvar finns det mycket att se fram emot. Nu i höst har vi, utöver ovan nämnda arrangemang, även en utvärdering av Almedalsveckan (29/9), partiledardebatt i riksdagen (12/10), folkpartilandsmöte i Karlstad (14-16/10), moderatstämma Örebro (20-23/10), SKL-kongress i Norrköping (8-10/11) och sd-landsdagar i Göteborg (25-27/11).

Stora politiska utmaning väntar också allianspartierna. Gång på gång har det parlamentariska läget i riksdagen visat sig minst sagt skakigt. Regeringen har fått utstå förnedrande nederlag, samtidigt som man också lyckats med uppgörelser över blockgränserna med miljöpartiet – nu senast om hur somaliska familjer ska få återförenas i Sverige och papperslösa barn få rätt att gå i skolan.

Med nya språkrör i mp, snart en ny c-ledare, en alltmer ifrågasatt [[Göran Hägglund]] och en ordförandestrid i vänsterpartiet kommer partiledargarnityret 2011/2012 se väldigt annorlunda ut än det gjorde i valrörelsen 2010. Och apropå nya partiledare så visar Metro/YouGovs färska undersökning om partiledarnas personliga varumärken att fler svenskar har ett allmänt negativt intryck av [[Håkan Juholt]] än som har ett positivt dito. En majoritet är missnöjd med s-ledaren och skulle skämmas över att jobba med honom.

Det är alltså inte bara alliansen som har tuffa utmaningar framför sig.

De senaste siffrorna från SvD/Sifo visar också på en ökning för moderaterna medan socialdemokraterna rasat sedan försommaren, och även folkpartiet tappar mark.

Mot den här bakgrunden finns det mycket för Makthavare.se att fördjupa sig i framöver. Vår sajt har växt och utvecklats något helt fantastiskt sedan vi startade som Almedalsbloggen i maj 2006. Listan över skribenter, fotografer och webbsnickrare vi jobbat med under de här åren är imponerande lång.

När nu i veckan centerstämman och bokmässan pågår samtidigt i varsin del av landet kommer Makthavare.se för första gången ha två parallellt arbetande team av skribenter som bjuder på rapportering, bakom kulisserna och förhoppningsvis en del skvaller.

Välkommen att följa med!

[[Jonas Morian]]
Chefredaktör, Makthavare.se

Kommentera