Splittring om föräldraförsäkringen

[UPPDATERAD 2] Centerpartiets partistyrelse vill att föräldraförsäkringen ska kvoteras lika mellan föräldrarna. Styrelsen är dock inte enig i frågan. Bl a tycker [[Annie Lööf]], kandidat till att bli ny ordförande i partiet, att det är fel att kvotera. Detta är också de övriga allianspartiernas linje i frågan.

Förslaget om att kvotera föräldraförsäkringen läggs fram till centerpartistämman i slutet av september, uppger Ekot. Då ska även en ny partiledare väljas. Går förslaget igenom och det blir Annie Lööf som väljs (redan nu är hon den av de tre kandidaterna som har starkast stöd, åtminstone i c-riksdagsgruppen) så tvingas Lööf antingen driva en partilinje på tvärs mot sin egen övertygelse – eller ignorera stämmobeslutet.

På SvD Brännpunkt har bl a en av Annie Lööfs starkaste supportrar, riksdagsledamoten [[Fredrick Federley]], i två artiklar argumenterat för att föräldraförsäkringen bör individualiseras ”för att nå ett jämnare uttag” av föräldraledighetsdagar.

De övriga kandidaterna till att ta över centerpartiet, Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson – som båda sitter i partistyrelsen med Lööf, har hittills inte uttalat sig i frågan och får nog därför antas stå bakom förslaget.

Annie Lööfs huvudmotståndare i ordförandestriden, [[Anna-Karin Hatt]] – som också hon sitter i c-partistyrelsen, skriver i Aftonbladet att ”jämställdhetsambitionerna i familjepolitiken [måste] stärkas” – och ställer sig bakom förslaget. Den tredje kandidaten, [[Anders W Jonsson]], är på resa i USA och har hittills inte uttalat sig i frågan.

Hatt går i sitt debattinlägg för övrigt hårt åt kristdemokraternas profilfråga vårdnadsbidraget. ”Eftergiften till KD var ett kraftigt kliv bakåt i svensk jämställdhetspolitik”, skriver hon och kallar bidraget för en ”kvinno- och fattigdomsfälla”. Detta har i sin tur fått [[Göran Hägglund]] att reagera. ”Det är ett förbluffande uttalande för att komma från en person som kallar sig liberal”, säger Hägglund till Aftonbladet.

Han får medhåll från partikollegan, tillika barn- och äldreminister [[Maria Larsson]] som på Twitter skriver om centerpartiet att det är ”Märkligt att detta frihetliga parti inte vill ge familjer frihet”.

Värt att notera i sammanhanget är att den avgående centerledaren [[Maud Olofsson]] nyligen uttryckte att småbarnsföräldrar som flyttar till Sverige borde få kortare föräldraförsäkring, för att invandrarkvinnor lättare ska komma in på arbetsmarknaden.

Kommentera