Lars Ohly ställer inte upp för omval

Precis som ryktet innan gjort gällande berättade [[Lars Ohly]] i dag vid en pressträff att han meddelat valberedningen att han inte kandiderar som partiledare vid kongressen 2012. Därmed är nu spekulationerna i full gång om vem som kommer att ta över.

Vid pressträffen konstaterade Ohly att flera personer har klivit fram och sagt sig vara beredda att leda vänsterpartiet. ”Jag känner mig trygg att lämna över till en ny partiledning i samband med kongressen”, slog han fast.

Lars Ohly betonade också att han planerar att sitta kvar i riksdagen, där han är invald till 2014, samt kommer att fortsätta ingå i det vänsterpartistiska lagarbetet – om än med andra uppgifter efter kongressen.

Orsaken till sitt beslut motiverade han med att valet 2010 var ett misslyckande för vänsterpartiet, och att man sedan dess diskuterat partiets organisation och politik. ”Vi har vänt på varenda sten och tagit fram kreativa och bra förändringsförslag. Men samtidigt har vi inte lyckats lyfta i opinionen”, konstaterade Ohly. För närvarande snittar v på omkring 4,3 procent i olika opinionsmätningar.

Bland utmanarna om partiledarjobbet finns [[Jonas Sjöstedt]], [[Ulla Andersson]] och [[Hans Linde]], men det pratas även om [[Josefin Brink]], [[Rossana Dinamarca]] och [[Wiwi-Anne Johansson]].

Makthavare.se kommer att återkomma med utförliga presentationer av kandidater och bubblare under vinjetten ”Kandidatkollen”.

Vänsterpartiet har kongress i januari 2012.

Kommentera