Hbt-personer på film

[UPPDATERAD] Galleristen och konstnären [[Snövit Hedstierna]] och [[Jan Göransson]], presschef på Svenska Filminstitutet, höll under tisdagen i ett samtal om hur hbt-personer porträtterats på film och i tv-serier genom åren. Det framkom bland annat att lesbiska karaktärer häpnadsväckande sällan har varit framträdande i svensk film.

Även Makthavare.se:s Pride-partner, tidningen Kom Ut, tar upp detta i sitt senaste nummer. Där konstateras att ”Lesbiska på film skildras vanligtvis, om de alls är med, som extrema på något sätt”.

[[Lukas Moodysson|Lukas Moodyssons]] Fucking Åmål från 1998 var banbrytande – trots att det lesbiska komma ut-temat tonades ned påtagligt i såväl marknadsföringen som i recensionerna. I stället beskrevs filmen som en klassisk småstadsskildring.

På senare tid har Kyss mig nyligen haft premiär, där en lesbisk kärleksrelation står i centrum. Och redan har filmen fått uppmärksamhet – inte minst för den recension där Dagens Nyheters [[Johan Croneman]] skrev att den ”kanske egentligen hade mått bättre av en något traditionellare utformning, och ett mindre ‘provokativt’ tema”.

Enligt Jan Göransson satt stödet till Kyss mig från Svenska Filminstitutet länge inne, då det uppfattades som att ”sådan film ju redan gjorts i Sverige” – vilket alltså inte riktigt stämmer.

Snövit Hedstrierna spelade sedan upp trailern från Boys don’t cry, som hon menade betonar våld och riskerar att skrämma med sitt tal om hatbrott och vilket mod det krävs för att stå upp för vem man är.

I det sammanhanget pratades det också om den danska filmen Broderskab, som inte fått någon svensk distribution, om en ung nynazist som brottas med sin homosexualitet. Även här är våldet i filmen något som många kan uppfatta som avskräckande.

Avslutningsvis kom diskussionen in på Brokeback Mountain och kontrasten mellan de fina skildringarna av huvudpersonernas trånande kärlek – och den i sammanhanget rätt grova sexscenen. Kopplat till det kom en reflektion från publiken om skillnaderna mellan hur sex mellan män respektive kvinnor skildras på film. Lesbisk sex i mainstreamfilm sades å ena sidan vara mer explicit och naken än sex mellan män, men den förra utmålades samtidigt nästan alltid som ljuv och smeksam – långt ifrån Brokeback Mountains råa påsättning.

Med det avslutades samtalet.

Kommentera