Veckans makthavare: Linda Jansdotter Larsson

Grattis [[Linda Jansdotter Larsson]] på SEB, som utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2011.

En traditionell fråga i dessa sammanhang – i alla fall inom sporten – brukar vara: hur känns det?

- Det känns så klart jätteroligt. Det är oerhört hedrande att ens vara nominerad. Jag ser det som ett kvitto på att mitt ledarskap fungerar.

Din titel på SEB Group Operations är ”Global Head of Trading Operations” – vad betyder egentligen det?

- Det betyder att jag är chef och ansvarig för den enhet som har det administrativa ansvaret för vår värdepappershandel.

Hur länge har du jobbat med det?

- På SEB har jag varit sedan hösten 2008, men inom finansbranschen i 11 år.

Många kvinnor inom svenskt näringsliv vittnar om tuffa villkor – hur ser du på det?

- Jag kan bara tala för min egen del, och kan inte säga att jag stött på några svårigheter på grund av att jag är kvinna. Jag tror att så länge du levererar resultat så spelar det ingen roll om du är man eller kvinna.

Vad tror du att man kan göra åt den bristande jämställdhet många ändå vittnar om?

- Sakta men säkert går ändå utvecklingen åt rätt håll, även om det förstås går för långsamt. Jag tror att vi måste kämpa lite mer för att hitta kvinnorna till urvalet av kandidater vid t ex chefsrekrytering.

Har du några råd till andra kvinnor i karriären?

- Inga specifika råd till kvinnor, men jag tror att man måste brinna för det man gör, passion är avgörande för att lyckas. Det är viktigt att tro på sig själv, att våga bryta mönster – och att våga misslyckas. Sedan är det också viktigt att välja rätt chef.

Fotnot: Framtidens kvinnliga ledare utses för femte året i rad genom en rankning av landets 75 främsta unga kvinnliga chefer – framtidens ledare och förebilder i det svenska samhället. Rankningen görs av karriärnätverket Shortcut och Ledarna.

Motiveringen löd: Att säga att årets etta på listan över Framtidens kvinnliga ledare gör ledarskap på ett nytt sätt är en underdrift. Hon vill bryta mönster, hitta nya vägar och ifrågasätta gamla sanningar. Och hon väljer att göra det väldigt konkret – till exempel genom att slänga ut borden från ledningsgruppens möten. Med stor självinsikt och vilja att förändra har hon inte bara inspirerat andra utan även gjort en djupdykning i sitt eget ledarskap. Hennes insiktsfulla tankegångar, modiga ledarskap och konkreta förändringsarbete gör att vi i juryn är väldigt stolta över att utse Linda Jansdotter Larsson till Framtidens kvinnliga ledare 2011.

Kommentera