Kommer Juholt överraska på nytt?

[UPPDATERAD] I dag fattar den socialdemokratiska riksdagsgruppen beslut om ordförande i försvarsutskottet, ordförande i civilutskottet efter föräldralediga [[Maryam Yazdanfar]] (som ju fick lämna detta uppdrag) och om en ny gruppledare efter [[Sven-Erik Österberg]].

TT erfar att [[Peter Hultqvist]] får ta över försvarsfrågorna medan [[Veronica Palm]] tar över i civilutskottet, som bland annat sköter bostadsfrågorna. Andra röster skvallrar om att Palm är tilltänkt som gruppledare.

Andra det spekuleras om som gruppledare är [[Carina Moberg]], Huddinge, och [[Berit Högman]], Karlstad. Mot Moberg talar att hon i likhet med den nye ekonomisk-politiske talespersonen [[Tommy Waidelich]] representerar Stockholms län, vilket i i enlighet med s-logiken kan innebära en länare för mycket på en så tung post.

Österberg hade helst velat fortsätta som gruppledare, men [[Håkan Juholt]] är bunden av socialdemokraternas princip om ”varannan damernas” och vill ha en kvinna på posten för att klara könsbalansen i den yttersta ledningen – partiledare, partisekreterare, ekonomisk politisk talesman och gruppledare.

Till det socialdemokratiska partiorganet Aktuellt i Politiken (AiP) säger Håkan Juholt att ”Vi formar ett nytt lag nu där vi fokuserar på kompetens men också en mix av erfarenhet och förnyelse”.

”Den stora förändringen är vi just mitt uppe i”, säger Juholt till AiP och syftar på Waidelich. ”Sedan kommer ytterligare några förändringar som är viktiga. Jag har pratat med två personer som har velat jobba med mig, den ena är Tommy och den andra är inte i Sverige”, säger han hemlighetsfullt.

* * *

I dag, tisdag den 5 april kl. 16.30, hålls en pressträff där gruppledare och utskottsordföranden för civil- och försvarsutskottet presenteras.

Kommentera