Analys: ”Jämtin tryckte på värderingar och moral”

Utöver att ha ett organisatoriskt ansvar för partiet, har inom socialdemokratin det ibland funnits en tendens att partisekreteraren (eller i ungdomsförbundets fall förbundssekreteraren) utgör en politisk motvikt till ordföranden – genom att representera en annan falang. Det är dock tveksamt om [[Carin Jämtin]] kan sägas tillhöra en annan falang än [[Håkan Juholt]]. Däremot representerar de olika partidistrikt, vilket i s-sammanhang är nog så betydelsefullt.

När den nyvalda partisekreteraren Carin Jämtin i dag höll sitt tal var det tydligt att hon står sig slätt som talare jämfört med Juholt – det var påtagligt mycket manusbunden innantilläsning.

Innehållsmässigt fanns det dock en del intressanta besked att ta fasta på. Medan det i Juholts tal i går inte sades så mycket om behovet av förändring var Jämtin tydligare i självkritiken. Hon betonade hur s kan ta intryck av andra organisationer och folkrörelser vad gäller att samla och engagera medlemmar. Jämtin drog bland annat paralleller till basketen, där hon själv har en bakgrund.

Hon sträckte även ut en hand till TCO och Saco, för att visa att s behöver ta intryck från fackligt organiserade även utanför LO-sfären.

Och trots att Carin Jämtin betonade att ”Ingen skugga ska falla på de som den här gången fått axla det tunga ansvaret som valberedningsarbete oundvikligen medför” – de hade att följa stadgarna – så slog hon fast att partiet behöver förändra och förnya sina arbetsformer när det gäller att utse sina företrädare. Som nyvald partisekreterare lovade Jämtin att ett av organisationsutredningens viktigaste uppdrag blir att se över detta.

En annan iakttagelse var att också Carin Jämtin tryckte på värderingar och moral; något även [[Mona Sahlin]] och Håkan Juholt var inne på. Jämtin uttryckte det som att socialdemokratin är en moralisk kompass, eller en uppsättning värderingar.

Pågår det det någon form av triangulering gentemot kd, som förlorat många av sina värderingsdrivna väljare i partiets strävan mot den liberala mitten? Båda partierna har en krympande kärna av allt äldre kärnväljare. Är det månne samma grupp som partierna nu slåss om?

Mot slutet av talet utlovades satsningar på studier och utbildning inom socialdemokratin. Genom samarbeten med ”kvalificerade utbildningsanordnare” ska skräddarsydda utbildningar för förtroendevalda och anställda i partiet genomföras. Och tillsammans med SSU och LO ska s utbilda unga ledare inom ramen för Bommersviksakademien.

Något som ombuden också föreföll uppskatta var beskedet att det eventuellt blir en tidigareläggning av den ordinarie kongressen 2013 och att det innan dess blir fler tillfällen för socialdemokratin att diskutera organisation och politiskt inriktning; på förtroenderåd, inom programkommissionen och organisationsutredningen.

Kommentera