Kris och kommunikation

I dag presenterade socialdemokraternas kriskommission sin slutrapport. Makthavare.se var på plats under pressträffen – men hann innan dess bevittna ett antal turer som tyder på att partiets tidigare så berömda kommunikationsmaskineri hackar betänkligt.

Redan i går eftermiddag publicerade TV4:s [[Ulf Kristoffersson]] på sin blogg ett utdrag från rapporten; avsnittet från gruppen politisk analys. Tidigt i morse (kort efter att den mejlats till partistyrelsen) lade han ut rapporten i sin helhet.

Detta väckte en hel del irritation bland många socialdemokrater, och såväl i bloggar som på Twitter och Facebook postades sura kommentarer om att partiets presstjänst tydligen valde att ge rapporten i förväg till vissa utvalda medier – men inte till sina egna medlemmar eller det s-märkta bloggnätverket Netroots. Snabbt lades då rapporten ut på webbtjänsten SlideShare. Detta föranledde i sin tur en lite förvirrad ordväxling mellan socialdemokraternas officiella Twitter-konto och Makthavare.se:s [[Andreas Henriksson]], efter att ett inlägg här redigerades från att länka till Kristofferssons version av rapporten till SlideShare-dokumentet.

Klockan 10 i förmiddags, samtidigt som pressträffen inleddes, skickades ett nyhetsbrev ut till socialdemokratiska partimedlemmar. Rubriken ”Bli först med att läsa kriskommissionens rapport” var dock i det läget lindrigt sagt missvisande.

Eliten av Sveriges politiska journalister och ett flertal framträdande ledarskribenter var på plats. Makthavare.se:s utsända noterade exempelvis [[K-G Bergström]], ovan nämnda Ulf Kristoffersson, [[Lena Mellin]], [[Margit Silberstein]], [[Eric Erfors]], [[Torbjörn Nilsson]], [[PJ Anders Linder]] och [[Mats Knutson]].

Pressträffen inleddes av partisekreterare [[Ibrahim Baylan]], som bland annat slog fast att ”Det måste bli slut på självplågeriet inom socialdemokratin”, och konstaterade att rapporten kommer att ligga till grund för utvecklingsarbete lett av partistyrelsen och bli föremål för diskussion under kongressen i mars. I början av april inleds sedan arbetet med ett nytt socialdemokratiskt partiprogram.

I kriskommissionen har över 50 personer arbetat i fyra olika undergrupper. Vid pressträffen satt ordförandena för dessa grupper i panelen och redogjorde för sina respektive delar: [[Anna Johansson]] och [[Ardalan Shekarabi]] (politisk analys), [[Johan Persson]] (organisatorisk analys), [[Kajsa Borgnäs]] (idédebatt och omvärldsanalys), samt [[Morgan Johansson]] (faktabaserad analys).

Makthavare.se har valt att inte redogöra för eller recensera innehållet i kriskommissionens rapport. Det finns det andra som gjort förtjänstfullt redan. I stället har vi försökt ge en bild av turerna inför presentationen av rapporten. Vi bedömde att det bara där fanns så mycket intressant att delge, och som sannolikt få eller inga andra medier kommer att förmedla.

Kommentera