Röda Korset: ”Självklarhet att Sd är på Folk och Försvar”

I en paus i programmet fick Makthavare.se tillfälle att byta några ord med Röda Korsets generalsekreterare [[Ulrika Årehed Kågström]].

Vilken roll spelar Svenska Röda Korset här på Folk och Försvar-konferensen?

- Vi är en av medlemsorganisationerna och inom vår verksamhet arrangerar vi bland annat utbildning av sjukvårdare inom hemvärnet. Via internationella Röda Korskommittén övervakar vi också efterlevnaden av den humanitära rätten i världen, och här i Sverige jobbar vi med frågor som nationell beredskap vid till exempel naturkatastrofer och även mindre kriser. Därför känns det naturligt att vara med här. Dessutom ger det oss en möjlighet till informell dialog med politiker, myndighets- och försvarsföreträdare.

Ni jobbar bland annat med frågor som rasism och alla människors lika värde. I år är för första gången Sverigedemokraterna med på Folk och Försvar. Hur ser ni i Röda Korset på det?

- Sverigedemokraterna sitter i riksdagen och försvarsutskottet och därför är det en självklarhet att de ska vara här. Det är också bra att de får möjlighet att redogöra för sin syn på försvars- och säkerhetspolitiken.

I dag är alla riksdagspartiers ungdomsförbund, utom Grön ungdom, medlemmar i Folk och Försvar. Vad får det för betydelse för er om också Sverigedemokratisk ungdom blir medlemmar?

- Det är ingenting jag har reflekterat över. Röda Korset deltar i samhällsdebatten kring bland annat frågor som rasism och främlingsfientlighet, migration och integration. I dessa och andra sakfrågor tar vi ställning och debatterar med samtliga partier.

Kommentera