Cyber – datorer och något häftigt

Första eftermiddagen hos Folk och Försvar i Sälen handlade om cyberhot och dito attacker. Bäst sammanfattades detta av David Lindahl från FOI:
– Cyber är grekiska för rorsman, men används oftare för något som har med datorer och är häftigt att göra. Själv kommer jag att använda it-attacker.
[[Ida Gabrielsson]], avgående ordförande för Ung vänster, kom medvetet två timmar försent, då hon tyckte att cyber-avsnitten av programmet var rätt omodernt. Men tji fick hon, hela programmet blev försenat då det chartrade flyget från Arlanda blev försenat på grund av vädret. Och ärligt, cyberattack i praktiken var rätt skojigt, så om nu Gabrielsson valde att inte lyssna så var det hennes förlust.
FOI delade ut usb-stickor som de uppmanade publiken att använda för att få mer information. Och visade sedan att med just utdelade usb-minnen kan man förstöra what ever man än vill göra trasigt. I detta fall var det landet Landia som ville stoppa leverans av en sorts metall till grannlandet Grannlandia, och via usb-minnen tog Landia kontroll över en svensk tågbro. Pang, så var metallen inte längre på väg till Landia. Effektivt, även om Landia och Grannlandia uppenbart var Nord- och Sydkorea.
FOI:s egna stickor registrerade bara vilka som klickade på den föreslagna länken. Det hade varit mer effektivt med en faktisk attack.
Observera dock att de flesta sådana ”cyberattacker” gör program för windows. Vi på Makthavare.se är inte alls rädda då redaktionen består av vackra äppeldekorerade datorer. Så därför kommer bilder vad som händer om usb-stickan stoppas i datorn: