Stabilt för alliansen – men kd hamnar utanför

Ekot har, med hjälp av Novus, sammanställt resultatet av en rad olika opinionsmätningar och presenterar en egen poll of polls kallad Svensk Väljaropinion, där siffror från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Synovate vägs samman. Den senaste visar på en fortsatt stabil ledning för alliansregeringen över den rödgröna oppositionen. Dock hamnar kristdemokraterna under fyraprocentsspärren och skulle, om detta vore valresultat, inte ingå i regeringsunderlaget.

Stödet för socialdemokraterna fortsätter som synes bara nedåt och i dagens sammanställning hamnar man på 27,5 procent. Partiet verkar tappa någon knapp procentenhet per månad och den stabila kärnan av väljare, som skulle kunna stoppa fallet, blir alltså allt mer osäker, säger statsvetarprofessor [[Sören Holmberg]] till Ekot.

Även för kristdemokraterna är utförsbacken brant. I Svensk Väljaropinion får partiet 3,1 procent – vilket inte skulle räcka till riksdagsmandat. Moderaterna står för en motsatt utveckling och har i stället ökat stadigt till den nuvarande rekordnivån 34,8 procent.

Enligt Svensk Väljaropinion ser opinionsläget för närvarande ut enligt följande (inom parentes visas förändring jämfört jämfört med valresultatet):

M, Fp, C, Kd: 50,2% (+0,91)
S, Mp, V: 42,8% (-0,86)

M: 34,8% (+4,74)
Fp: 7,1% (+0,04)
C: 5,2% (-1,36)
Kd: 3,1% (-2,5)

S: 27,5% (-3,16)
Mp: 10,2% (+2,8)
V 5,1% (-0,5)

Sd 6,1% (0,4)

Det skulle innebära, om dessa siffror körs genom Valmyndighetens valsimulator, följande mandatfördelning:

Moderaterna: 126 mandat
Folkpartiet: 26 mandat
Centerpartiet: 19 mandat
Kristdemokraterna: 0 mandat

Socialdemokraterna: 100 mandat
Miljöpartiet: 37 mandat
Vänsterpartiet: 19 mandat

Sverigedemokraterna: 22 mandat

Totalt skulle de tre allianspartier som, om detta blev valresultatet, klarade riksdagsspärren få 171 mandat och de rödgröna 156. Sd skulle med sina 22 mandat kunna rösta med de rödgröna och fälla allianspartierna.

* * *

För övrigt publicerar Aftonbladet i dag en Sifomätning över förtroendet för partiledarna. Enligt den åtnjuter [[Fredrik Reinfeldt]] stort eller mycket stort förtroende hos 72 procent av svenskarna. Även det ett rekord.

Kommentera