Kritisk Johansson attackerar Östros

(UPPDATERAD) I dag onsdag publicerar Sydsvenskan en intervju med [[socialdemokraterna|socialdemokraternas]] valanalysgeneral [[Morgan Johansson]] i vilken han går hårt åt [[Thomas Östros]] skattepolitik. Samma dag publicerar också kriskommissionens ledning en artikel på DN-debatt där partiets ekonomiska politik underkänns.

Till Sydsvenskan säger Johansson, som efterträtt [[Thomas Bodström]] som partiets gruppledare i justitieutskottet, bland annat: ”Om man ser till frågorna som avgjorde valet väger ju skattefrågorna tungt. Och där bär Thomas Östros ett stort ansvar. Det måste man säga. Det var ju han som förhandlade fram innehållet i den ekonomiska politiken.”

I debattartikeln i DN skriver [[Ardalan Shekarabi]] och [[Anna Johansson]], som tillsammans med Morgan Johansson är tre av fyra ledare för kriskommissionen, att: ”Bilden av partiet som en trögrörlig och konservativ maktelit som inte förstår den moderna människan är kanske vår värsta fiende och vi måste se den och utmana den för att kunna förändra den.”

Uta att ge några svar formulerar de en rad frågeställningar som socialdemokratin har att tackla i spåren av valförlusten:

”Varför ökade klyftorna också under socialdemokratins tid vid makten och hur kan den utvecklingen vändas? Har skattesystemet verkligen utformats för att främja full sysselsättning? Hur ska man komma till rätta med att allt fler för varje lågkonjunktur permanent ställs utanför arbetsmarknaden? Hur kan vi förena krav på jämlikhet med stor valfrihet i välfärden? Vad och vem är egentligen arbetare i dag – och spelar det någon roll? Hur ser ett fungerande mångkulturellt samhälle ut och hur kommer vi dit? Vilka investeringar ska Sverige satsa på för att vara världsledande? Vad är statens roll i att skapa förutsättningar för fler jobb och bättre möjligheter för svenska företag med global konkurrens? Och vilken är socialdemokratins målbild på lång och medellång sikt?”

Och till sist upprepade SSU-basen [[Jytte Guteland]] i ett studiosamtal i P1-morgon under onsdagsmorgonen kravet på att den socialdemokratiska partistyrelsen avgår efter ”katastrofvalet” eftersom väljarna uppfattar partiet ”som ett museum av politiska framgångar.” Hon får nu stöd i avgångskravet av partistyrelseledamoten [[Håkan Juholt]]

Samma morgon skriver också ordföranden för socialdemokraterna i Stockholm [[Veronica Palm]] i ett meddelande på twitter att hon inte har något emot att ställa sin plats i partistyrelsen till förfogande på extrakongressen.

I en kommentar till artikeln i Sydsvenskan skriver den (s)-märkta statvetaren [[Stig-Björn Ljunggren]] på onsdagsförmiddagen på sin facebooksida att han tolkar intervjun som att Johansson anmäler sin kandidatur till den socialdemokratiska partiledarposten, och att han alltså nu är beredd att efterträda [[ Mona Sahlin]]:

”Konstaterar att socialdemokraterna nu börjat eftervalsdebatten, och Morgan J anmäler sin kandidatur genom att komma ut som mittenpartist”, skriver Stig-Björn Ljunggren.

Kommentera