Borg visar musklerna

Regeringens finanspolitiska råd vill ha mer resurser, att medarbetarna ska sitta under längre perioder och bli en myndighet, uppger TT/Dagens Nyheter. Men finansminister [[Anders Borg]] sågar kraven och överväger nu i stället att minska anslagen till rådet.

I en skrivelse till regeringen skriver ekonomiprofessor [[Lars Calmfors]], som är ordförande det finanspolitiska rådet, att det är ett problem att ofta uppfattas som rådgivare till regeringen, snarare än som en oberoende granskare av regeringens finans- och övriga ekonomisk politik.

– I grunden är det här ett enda långt äskande för mer resurser. Det tycker jag är mycket tveksamt, säger Borg till TT/DN om rådets krav.

Han tillägger att det blir extra märkligt eftersom det är ett organ som har till uppgift att verka för budgetdisciplin, och avfärdar rådets äskande som önskemål om bättre arbetstid och mer förmåner.

– Det här är en myndighet med mycket stora resurser. De har 7 miljoner för att ta fram en rapport om året och det kan inte vara ett alltför betungande uppdrag för åtta ledamöter med så stora resurser. Nu ska vi pröva om det inte går att minska de här resurserna, säger Borg.

Kommentera